Verenigde Staten tarten Chinese claim op luchtruim

Een gedetailleerde kaart met de coördinaten van de Chinese ‘Oost-Chinese luchtverdedigingsidentificatiezone’ werd zaterdag in Chinese media gepubliceerd.
Een gedetailleerde kaart met de coördinaten van de Chinese ‘Oost-Chinese luchtverdedigingsidentificatiezone’ werd zaterdag in Chinese media gepubliceerd. Foto AP / Ng Han Guan

Twee Amerikaanse militaire vliegtuigen hebben over het omstreden ‘Oost-Chinese luchtverdedigingsidentificatiezone’ gevlogen zonder hierover China te informeren. Dat heeft het Pentagon medegedeeld.

China legde dit weekend een onverwachte claim op een omstreden groep eilanden in de Oost-Chinese Zee. Beijing eist dat alle vliegtuigen die over de betwiste eilanden - die door Japan Senkaku en door China Diaoyu worden genoemd - vliegen zich melden bij de Chinese autoriteiten. Als piloten dat niet doen of zich niet houden aan de regels van Beijing, dan kunnen er maatregelen worden getroffen door het leger.

Volgens de Japanse premier Shinzo Abe is het machtsevenwicht in de Oost-Chinese Zee verstoord en is de situatie, die toch al gespannen was, verder onder druk komen te staan. De claim werd door de Verenigde Staten scherp bekritiseerd als een “diep verontrustende escalatie”.

Er is nog geen reactie van China gekomen op de actie van de Amerikanen.