‘Van winnen word ik gelukkig’

Hij is de jongste bankier op een toppositie in Nederland. In de VS heeft hij geleerd ambitieus te zijn. Job Barth (28): ‘Zwakke plekken kan ik zo gauw niet verzinnen.’

Een bulldozer aan het werk bij een kolenmijn in Kentucky. 40 procent van de uitstoot van CO2 in de VS komt door kolen. Het is de meest vervuilende energiebron.
Een bulldozer aan het werk bij een kolenmijn in Kentucky. 40 procent van de uitstoot van CO2 in de VS komt door kolen. Het is de meest vervuilende energiebron. Foto AFP

Verslaggever

Een van de eerste verjaardagscadeautjes die hij zich herinnert, waren een paar aandelen Ahold. Gekregen van zijn oma.

Het illustreert, zegt Job Barth, dat Nederland een echt handelsland is. Hoe normaal het hier is om aandelen te kopen en te verkopen.

De 28-jarige Barth is sinds januari van dit jaar directeur van Saxo Bank in Nederland, een Deense beleggingsbank met ruim 1.500 werknemers en vestigingen in 26 landen. In zijn kantoor, op de vijftiende verdieping van het WTC op de Amsterdamse Zuidas, werken nu tien handelaren, maar dat worden er gauw meer, zegt Barth. „We gaan uitbreiden.” Dat moet ook wel, want zijn kantoor heeft dit jaar naar schatting 20 procent meer transacties van doe-het-zelfbeleggers ondersteund dan vorig jaar. Een verklaarbare groei, zegt Barth, want mensen moeten steeds meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen financiële toekomst. „Ik weet niet wie mijn pensioen gaat betalen, maar ik ga ervan uit dat ik dat zelf moet doen. Dat kun je uitbesteden, maar je kunt er ook zelf actief aan deelnemen.”

Ja, hij is jong voor een bankdirecteur. „Traditioneel is dit een functie voor iemand van 40, 50, 60 jaar.” Maar vragen hoe je op je 28ste aan zo’n baan komt, is volgens Barth, die sinds vier jaar voor de bank werkt, heel Nederlands. In de VS, waar hij in zijn jeugd verschillende keren woonde, vráág je zoiets niet. Als je „’t het beste doet”, en daarvan is hij overtuigd, groei je vanzelf door. Dat is dan ook zijn intentie: „Continu doorgroeien”. „Als ik stagneer, verlies ik energie. Ik heb binnen Saxo altijd aangegeven: ik wil blijven winnen. Van winnen word ik gelukkig.”

Wanneer ontdekte je dat?

„Na de mavo in Nederland ging ik naar de middelbare school in Santa Monica. Mijn vader heeft daar een medische privékliniek, mijn ouders zijn gescheiden. Voor mijn eerste Amerikaanse proefwerk kreeg ik een C: een 6 in de VS. Daar was ik onwijs blij mee, een voldoende! Maar de docente vroeg: ‘Waarom ben je blij? Zijn er problemen thuis, waardoor je je niet kan concentreren?’ Dat schokte me. Ik was gewend om gewoon net genoeg te doen.

„Mijn vader is arts, mijn broer en zus zaten op het vwo en ik op de mavo. Bij mij werd niet gedacht: hoe werken we jou ook naar de universiteit toe, maar: hoe ga jij straks je brood verdienen? In de VS zijn er geen barrières. Dus na die C nam ik bijles en streefde ik alleen nog naar hoge cijfers. Ik wilde vanaf dat moment eerlijk zijn tegenover mezelf, zeker weten dat ik er alles voor heb gedaan.”

Naast Job Barth zit Edwin Nabbe, woordvoerder. Nabbe is erbij, zegt Barth een tikje verlegen, „omdat ik deze baan nog niet zo lang heb”. Om zeker te weten dus dat hij niks verkeerd zegt. Barth wijst naar een foto van het hoofdkantoor in Denemarken, en naar een foto van de twee medeoprichters, Kim Fournais en Lars Seier Christensen, samen goed voor 60 procent van de aandelen. „Ik heb goed contact met hen. Zij gaven me deze kans, omdat ik met mijn energie en ambitie het bedrijf kan laten groeien.”

Is dat al gelukt, na bijna een jaar in deze functie?

„We hebben in Nederland nu meer klanten, meer vermogen. De echte groei verwacht ik in 2014, want we gaan ons meer richten op de vermogende belegger.”

Hobbyisten die 500 euro willen beleggen, zijn bij Saxo Bank niet meer welkom?

„Om te voorkomen dat mensen hier voor een paar honderd euro een gokje komen wagen, willen we vanaf nu inderdaad alleen cliënten met een startbedrag vanaf 10.000 euro. Wij zijn er voor de belegger die met zijn geld echt actief meer geld wil maken.”

Wat heb je afgelopen jaar geleerd?

„Mijn emotionele intelligentie is gegroeid. Ik ben in deze functie veel nauwer betrokken bij de persoonlijke levens van mensen. Het raakte me meer dan ik dacht toen een familielid van een collega erg ziek werd, en toen een andere collega voor het eerst vader werd. Ik ben nog steeds zakelijk ingesteld, maar ik was voorheen misschien té Amerikaans.”

En wat moet je nog leren?

Barth denkt na. „Dat vraag je omdat ik weinig ervaring heb. Maar veel ervaring hebben, kan óók een struikelblok zijn. Het is niet goed als je een te vast idee hebt van hoe-het-zou-moeten.”

Maar wat moet jíj nog leren?

„Ik wil niet arrogant zijn. Er zijn heel veel dingen die ik nog moet verbeteren. Zoals beter worden in Excel.

„Ach, wat ik nu ook zeg, het is niet erg relevant voor jou. Je leert me er niet beter door kennen. Ik ben gewoon ontzettend blij dat ik zo gauw geen zwakke plekken kan verzinnen.

„Weinig mensen geven zich vaak voor 100 procent. Het is mijn grootste uitdaging dat te blijven doen. Zo hard werken dat je ervan gaat transpireren, dat vind ik heerlijk.”

Wat merkt een beleggingsbank van de crisis?

„In mijn derde werkweek hier viel Lehman Brothers om. Ik weet dus niet hoe het vóór de crisis was. Ik zie de crisis ook niet zo. Natuurlijk, veel mensen verloren hun baan, kregen het moeilijker. Maar het geeft ook kansen tot opschoning. Afbreken en weer opbouwen, dat maakt je innovatief. Zoals bij ons bijvoorbeeld de keuze ons te richten op actieve beleggers.

„Maar los daarvan: de beleggers op wie wij ons focussen, zijn meer vermogend, en beleggen altijd. Ook in crisistijd. De crisis is voor ons anders dan voor traditionele banken. Wij bieden geen andere producten aan, geen spaarrekeningen, hypotheken of verzekeringen.”

De nettowinst van Saxo Bank daalde van 83 miljoen euro in 2011 naar nog geen 11 miljoen euro in 2012. Dat is geen gevolg van de crisis?

„Natuurlijk, als er weinig vertrouwen is in de markt, gaan mensen minder transacties aan. En we hebben afgelopen jaar een aantal onderdelen afgestoten, zoals wealth management en de vastgoedtak. Wij willen ons volledig focussen op datgene waar we écht goed in zijn – de beleggers ondersteunen op de wereldmarkt – en daarin doorgroeien.”

Beleg je zelf?

„Ik mag nu niet actief beleggen, maar alleen voor langere tijd posities aanhouden. Omdat ik daardoor niet de belegger kan zijn die ik wil zijn en niet de rendementen kan halen die ik wil halen, beleg ik nu niet. Op die paar aandelen Ahold van oma na.”

    • Anne Dohmen