Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Van comakijken tot sletvrees - dit zijn de nominaties voor Woord van het Jaar

Still uit de docu van Sletvrees, één van de 10 genomineerden.
Still uit de docu van Sletvrees, één van de 10 genomineerden. VPRO

Scharrelvrouw, christenhipster en pestribbels. Deze opmerkelijke woorden haalden de nominatie van Woord van het Jaar nét niet. Toch vond de Dikke Van Dale ze goed genoeg om door diverse selecties te laten komen. Hoe werkt die selectie? We vragen het aan Ton den Boon, hoofdredacteur bij Van Dale.

Elk jaar nomineert het bekende woordenboek tien woorden die kans maken op de titel Woord van het Jaar. Vorig jaar won Project X deze titel, wat het woord vooral te danken had aan de rellen in Haren na een Facebookuitnodiging.

De lijst van 2013:

  • boekface
  • comakijken
  • knikkebolziekte
  • koningslied
  • kopschopper
  • kweekburger
  • selfie
  • sletvrees
  • socialbesitas
  • voedselsjoemel

Nominaties Van Dale

Hoofdredacteur Ton den Boon legt uit hoe de lijst dit jaar tot stand is gekomen:

“Het hele jaar door verzamelen wij woorden die we tegenkomen in krantenpublicaties en op onder meer sociale media. Ook krijgt het publiek de gelegenheid om hun favoriete woord in te sturen. Deze lijsten vergelijken wij vervolgens, waarbij wordt gekeken naar woorden die in beide lijsten veel voorkomen. Soms gaat het om nieuwe woorden, soms om een woord dat al langer bestaat maar pas dit jaar echt in opkomst was. Uiteindelijk worden deze uitkomsten vergeleken met onze eigen database, waar een selectie uitrolt.”

Bij de selectie kijkt de Van Dale onder meer naar de diversiteit, Den Boon:

“We willen voorkomen dat de lijst volstaat met woorden over afluisteren of politiek. Ook is een lijst vol woorden die bijvoorbeeld beginnen met een -w of -m niet mooi, dus dat proberen we te vermijden.”

De lijst bevat een aantal bijzondere woorden, toch heeft Den Boon geen persoonlijke favoriet:

“Er staan een aantal prachtige woorden op de lijst. Zo vind ik voedselsjoemel mooi vanwege de terugkerende oe-klank en knikkebolziekte is een nette omschrijving voor een vreselijke ziekte. Maar een echte favoriet heb ik niet.”

Publieksnominaties

In de top tien staan aardige woorden, maar de echt opvallende begrippen zijn terug te vinden in de lijsten voor de publieksnominaties. Het publiek kan stemmen op kleurrijke woorden als christenhipster, bekenbio, wraakporno of asodiplomaat.

Mensen kunnen tot 16 december hun stem uitbrengen op de website van Van Dale.