Twaalf Ajax-hooligans ‘buiten heterdaad’ aangehouden wegens geweldpleging

De Dam in Amsterdam na een charge van de ME. Voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Celtic vond een zogenoemde 'hit-and-run'-actie plaats, waarbij Ajax-hooligans Celtic-fans aanvielen.
De Dam in Amsterdam na een charge van de ME. Voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Celtic vond een zogenoemde 'hit-and-run'-actie plaats, waarbij Ajax-hooligans Celtic-fans aanvielen. Foto Hollandse Hoogte / Elmer van der Marel

Vanochtend zijn twaalf mannen door de politie aangehouden in verband met openlijke geweldpleging tijdens en rondom de wedstrijden van Ajax tegen AC Milan, Heracles Almelo en Celtic. Op basis van camerabeelden besloot de officier van justitie dat de mannen ‘buiten heterdaad’ mochten worden aangehouden.

De twaalf mannen in de leeftijd van 17 en 29 jaar oud werden gearresteerd in Amsterdam, Lisse, Ede, Purmerend, Medemblik, Almelo, Haarlem en Apeldoorn. De politie meldt dat het onderzoek in volle gang is en meer aanhoudingen niet worden uitgesloten.

Op 1 oktober vielen ongeveer 25 Ajax-hooligans op het metrostation Van der Madeweg een metrostel binnen. De politie:

“Diverse ruiten van het metrostel werden vernield. De metro kon door de schade niet verder rijden, waardoor er een behoorlijke vertraging ontstond. Hoewel het incident maar kort duurde, beleefden de AC-Milanfans angstige momenten omdat ze geen kant op konden. Niemand raakte gewond.”

Daarnaast vond op 5 november, voor de wedstrijd Ajax-Celtic, een “hit-and-run”-actie plaats waarbij Ajax-hooligans Celtic-fans aanvielen. En afgelopen zaterdag werden een steward en supporters geslagen bij vechtpartijen in Vak 410 van de ArenA.

Volgens de politie waren de beelden van camera’s op station Van der Madeweg, in de ArenA en bewakingscamera’s in het wallengebied “van grote waarde voor het onderzoek”. Politiemensen herkenden op de beelden een aantal hooligans.

    • Lex Boon