Tom Wolfe verkoopt archief voor 1,5 miljoen aan bibliotheek New York

Tom Wolfe op een archieffoto uit 1995 (Foto ANP)

Schrijver Tom Wolfe heeft zijn archief voor 1,5 miljoen euro verkocht aan de openbare bibliotheek van New York, zo meldt de NY Times.

De aankoop van Wolfe’s archief is volgens de krant voornamelijk mogelijk gemaakt door de donatie van een particulier.

Volgens Anthony W. Marx, de directeur van de bibliotheek, is Wolfe’s archief niet alleen vanwege literaire redenen een aanwinst, maar ook omdat een deel van de geschiedenis van de stad er in is vastgelegd.

Wolfe (1931) was decennialang een graaggeziene gast in de hoge culturele en politieke kringen van New York en baseerde de inhoud van zijn romans ook op die ervaringen.  Zijn romandebuut Bonfire of the Vanities (vertaald als Het vreugdevuur der ijdelheden) uit 1987 is daar een goed voorbeeld van.

Het archief van de inmiddels 83-jarige Wolfe omvat liefst 190 dozen en bevat onder meer vroege versies en onderzoeksmateriaal van  de vier romans en twaalf andere boeken die hij schreef. Daarnaast zijn er ook 10.000 brieven van Wolfe in te vinden, daterend van 1955 tot nu.

Deze zijn onder andere gericht aan Hunter S. Thompson, de schrijver die net als Wolfe deel uitmaakte van de zogenaamde New Journalism-beweging. De schrijvers die  deel uitmaakten van deze beweging incorporeerden literaire technieken in journalistieke stukken.

Volgens Wolfe was de openbare bibliotheek van de stad zijn eerste keus om het archief aan te schenken. Vanaf de jaren zestig, toen Wolfe als journalist werkzaam werd als journalist in de stad, bracht hij er veel tijd door:

“I would do a lot of fact checking and even some kind of long-distance reporting at the library. I wrote entire articles there, because the phone never rang.”