Terug naar de kern graag, en anders de resetknop

None
Illustratie Kap

Onderwijs

Ik vertel graag wat het vak van docent inhoudt. Een prachtig beroep. Dat ik het een buitenstaander moet uitleggen is geen probleem. Maar dat ik de laatste tijd de neiging krijg om dit uit te leggen aan mensen uit het onderwijs: daar schrok ik van. Ik zoek de Resetknop!

Vanaf 8.15 uur komen er zeven groepen leerlingen voorbij. Zo'n 200 leerlingen later ben je moe. Inspireren, motiveren, differentiëren, activeren: het kost energie. Maar dan is de werkdag nog niet voorbij...

Wat dacht u van het maken en nakijken van toetsen, het voorbereiden van nieuwe afwisselende en actuele lessen. En dan zijn we er nog niet: een mentoraat, de sectievergadering, het werken aan een teamplan, surveilleren in de pauze, het begeleiden van leerlingen voor het sectorwerkstuk, werken aan digitalisering van het onderwijs, ouderavonden, 10 minuten gesprekken, werkweken, voorbereiding van excursies, leerlingenbespreking, rapportvergaderingen, teamvergadering, administratie bijhouden in het leerlingenvolgsysteem, de ELO, 166 uur scholing per jaar, verantwoording via het lerarenregister, het schrijven van een POP, surveilleren op schoolfeesten, 20 mails per dag beantwoorden, zorgaanvragen, doorstroomdossiers, examentraining, cijferanalyses, het sectieplan, tweede correctie eindexamen, inhaaluren voor leerlingen die toetsen hebben gemist, studiemiddagen...en nog kan ik eigenlijk geen punt zetten achter deze zin.

Ik hoor het u zeggen: ‘maar jullie hebben toch veel vakantie?’ Ja, na een week kijk je weer normaal uit je ogen, dan doe je al het werk waar je niet aan toe bent gekomen en dan begint het feest weer. Geloof me: zonder vakanties ben je snel overspannen.

Diep respect heb ik voor collega's die het jaren volhouden! Die alle plannen van trendministers uit Den Haag voor hun kiezen krijgen en uitvoeren. Dit onder druk van de media, commercie, moderne en vooral gescheiden ouders en schoolleiders die mijlen verwijderd lijken van de lespraktijk.

Daarom zoek ik de Resetknop. Zodat we terug kunnen naar onze kerntaak: lesgeven. Zodat jonge docenten niet na vijf jaar het onderwijs verlaten en oudere docenten niet met vervroegd pensioen gaan.

Daar is één ding voor nodig: een sterke beweging vanuit het Nederlandse docentencorps. Of de Resetknop...

Frank Gaarthuis

    • Frank Gaarthuis