Tegen de oorlog door de lens

Het recente werk van Marcus Bleasdale legt het leven in een vluchtelingenkamp in de Centraal Afrikaanse Republiek vast. Wie goed kijkt, ziet achter de ongemakkelijke glimlach van kindsoldaten bij een tentenkamp in Bossangoa hoe moe ze eigenlijk zijn. De Britse fotograaf reisde begin deze maand door de Centraal Afrikaanse Republiek om de gevolgen van het grootschalige geweld tussen islamitische en christelijke groeperingen in beeld te brengen. Sinds rebellen in maart president François Bozizé afzetten, is het onrustig in het land. Beasdale’s indrukwekkende foto’s van het conflict werden al onder andere gepubliceerd in Slate en Foreign Policy. Hij bracht eerder al twaalf jaar door in de Democratische Republiek Congo om daar het bloederige conflict in beeld te brengen. In zijn Twitter-profiel omschrijft de fotograaf zichzelf als iemand die ‘politiek beleid probeert te beïnvloeden met fotografie’. Dat lukt, zijn werk hangt onder andere in de Verenigde Naties.