Teeven opgeroepen als getuige in zaak-Van Rey

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven. Foto ANP / Robin Utrecht

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wordt als getuige gehoord in het strafrechtelijk onderzoek rond de van corruptie verdachte oud-senator Jos van Rey. Dat schrijft De Telegraaf vanochtend.

Update 12.39 uur: Het OM heeft de berichtgeving bevestigd tegenover persdienst Novum.

Teeven moet volgens de krant opheldering geven over de inhoud van een gesprek dat hij met zijn partijgenoot had. Volgens De Telegraaf had het OM het gesprek afgeluisterd, maar is de opname verdwenen. Het OM weerspreekt dat tegenover persdienst Novum en zegt dat het gesprek opgenomen had moeten worden, maar dat dit niet is gebeurd vanwege een technische storing. Dat telefoongesprek is de reden dat Teeven wordt opgeroepen als getuige.

Als Teeven zicht heeft bemoeid met benoeming, is dat ambtsschending

Bronnen rond het onderzoek zeggen tegen De Telegraaf dat Teeven en Van Rey telefonisch de politieke signatuur van Bryan Rookhuijzen, een van de kandidaten voor het burgemeesterschap in Roermond, bespraken.

Van Rey was adviseur van de vertrouwenscommissie die zich boog over de burgemeestersbenoeming. Hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht.

Mocht Teeven zich hebben bemoeid met de burgemeestersbenoeming, dan schond hij daarmee het ambtsgeheim. Informatie over burgemeesterskandidaten is volgens de wet gebonden aan vertrouwelijkheid. Om diezelfde reden dient een rechtszaak tegen Ricardo Offermans, die ook burgemeesterskandidaat was. Hij kreeg ook een telefoontje van Van Rey. Teeven wil niet reageren op de kwestie, zegt hij in de krant.

“Vooral niet omdat ik bewindsman ben en dit een lopende zaak is.”

(Novum)