SVB haalt streep door Cyprusroute - ruzie over ‘schijnconstructie’

Vrachtwagens op de A27 bij Utrecht.
Vrachtwagens op de A27 bij Utrecht. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het goedkoop aanbieden van Nederlandse vrachtwagenchauffeurs via een bv op Cyprus mag niet. Dat heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) geoordeeld in haar onderzoek naar het omstreden ‘Cypriotische’ uitzendbureau AFMB.

Die organisatie, opgericht en in handen van twee Nederlanders, kwam begin van het jaar onder vuur te liggen vanwege het aanbieden en openlijk promoten van de zogenaamde ‘Cyprusroute’. Lang was onduidelijk of die constructie legaal is of niet.

De constructie komt er kortweg op neer dat Nederlandse vrachtwagenchauffeurs formeel in dienst treden op Cyprus. Zij blijven gewoon rijden voor een Nederlands transportbedrijf dat voortaan geen werkgever meer is maar opdrachtgever van het uitzendbureau. Dat verlaagt de kosten voor het transportbedrijf met ruim een kwart, onder meer doordat verplichte premies voor sociale verzekeringen, zoals AOW of WW, op Cyprus een stuk lager liggen dan in Nederland.

Cyprus en AFMB verzetten zich tegen besluit

In Nederland is de SVB verantwoordelijk voor de uitvoering van de sociale verzekeringen. Die oordeelt nu dat zowel de chauffeurs als AFMB met terugwerkende kracht toch de Nederlandse sociale premies verschuldigd zijn.

Vakbonden zien de beslissing van de SVB als een overwinning in hun strijd tegen schijnconstructies. Maar in Europees verband lijkt de strijd tegen omzeiling van Nederlandse sociale wet- en regelgeving nog niet beslecht. Cyprus verzet zich, ondanks diplomatieke bemoeienis, tegen de beslissing van de SVB.

Ook AFMB legt zich niet neer bij het besluit. Het bedrijf heeft voor 50 vrachtwagenchauffeurs bezwaar aangetekend. Als het tot een rechtszaak komt kan het nog jaren duren voordat duidelijk is of Nederland gelijk heeft.

    • Ariane Kleijwegt