SMS Parking hoeft parkeerinfo niet door te geven aan fiscus

HAARLEM - Betaald Parkeren. KOEN SUYK CAPITAL FEATURES ANP
HAARLEM - Betaald Parkeren. KOEN SUYK CAPITAL FEATURES ANP Foto ANP / Koen Suyk

Het bedrijf SMS Parking hoeft geen parkeergegevens van klanten over te dragen aan de Belastingdienst. Het verstrekken aan de overheid van informatie over welke automobilist waar parkeerde en wanneer precies zou een te grote inbreuk op de privacy van burgers zijn.

Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch vanochtend bepaald in een kort geding dat de Belastingdienst tegen SMS Parking had aangespannen. “Iedere burger moet in beginsel een auto kunnen parkeren op een door die burger verkozen plaats in Nederland, zonder dat de overheid behoeft te weten dat hij dat doet en waarom hij dat doet”, zo staat in het vonnis van de rechtbank.

Fiscus wilde via SMS Parking leaserijders controleren

Via de diensten van SMS Parking kunnen automobilisten met hun mobiele telefoon voor een parkeerplaats betalen. Met de parkeergegevens over 2012 van SMS Parking wilde de fiscus controleren of leaserijders niet méér privékilometers maakten dan ze via hun rittenadministratie opgaven. SMS Parking weigerde de gegevens over te dragen om de privacy van klanten te beschermen. Het bedrijf betoogde onder meer dat de gegevensvordering van alle parkeertransacties disproportioneel is, omdat leaserijders maar een beperkt deel uitmaken van het klantenbestand van het bedrijf.

Eerder voldeden concurrenten als Parkmobile en Yellowbrick wel aan de informatievordering door de fiscus. Op basis van deze informatie zijn ook al naheffingen opgelegd aan automobilisten.

Ook het Servicehuis Parkeren (SHPV) gaf eerder al informatie over wie waar in 2012 parkeerde aan de Belastindienst. Tientallen gemeenten zijn aangesloten bij het parkeerregister dat het SHPV beheert, om automobilisten in staat te stellen via hun mobiele telefoon af te rekenen. In dat parkeerregister kunnen parleercontroleurs zien of er is betaald.

Het SHPV zegt de werkwijze sinds het opvragen van de gegevens door de belastingdienst te hebben aangepast. Het bewaart de informatie nu maximaal 13 weken. “Wij gaan het vonnis verder bestuderen”, aldus een woordvoerder.

In een reactie op het vonnis zei een woordvoerder van de Belastingdienst vanochtend dat de fiscus in hoger beroep gaat.