In Keniaanse serie vluchten Europeanen naar Afrika

Het Italiaanse eiland Lampedusa vangt ieder jaar duizenden asielzoekers uit Afrika op. Tweederde van deze migrantenstroom vertrekt in krakkemikkige bootjes richting een onzekere toekomst in Europa.

Spoel de tijd vijftig jaar door naar het jaar 2062 en de situatie is heel anders. Lampedusa is niet langer de springplank van asielzoekers naar Europa, maar naar Afrika. Het is de omgekeerde wereld die Keniaanse filmmakers van de United States International University (USIU) in Nairobi creëerden in de lowbudgetpilot voor de serie Usoni. In het Swahili betekent dit woord ‘toekomst’ of ‘wat in het verschiet ligt’. Het verhaal volgt een Europees stel dat het door natuurrampen geteisterde continent wil verlaten en de gevaarlijke oversteek waagt naar het welvarende Afrika.

Bedenker van Usoni, Marc Rigaudis, wil met de pilot Keniaanse jongeren overtuigen van de gevaren van illegale immigratie, de (Europese) kijker een spiegel voorhouden met de behandeling van asielzoekers en benadrukken dat Afrika niet onderdoet voor Europa, zo vertelt Rigaudis aan techblog Tech Moran. Morgen wordt Usoni voor het eerst vertoond op de USIU-campus. De makers hopen dat de aandacht voor de pilot het mogelijk maakt om de serie (inter)nationaal te ontwikkelen.

    • Hans Klis