Schelden tegen hipsters en bang voor de salami van de Oekraïense kok

Seksistische en flauwe grollen in sitcom over diner in Brooklyn

‘Ik wil de groenteschotel maar in plaats van bietjes wil ik kool en in plaats van broccoli, nog meer kool. De groenten wil ik gestoomd en graag citroensap in plaats van dressing... Moet je dit niet opschrijven?”

Zie hier de hel waar serveerster Max (Kat Dennings) dagelijks aan wordt blootgesteld. In de sitcom 2 Broke Girls wordt Max, samen met tegenspeelster Caroline (Beth Behrs), dagelijks belaagd met lastige verzoeken van verwende Eastvillagers en hipsters die een hapje komen eten in de Williamsburg Diner. Max, afkomstig uit een arbeidersmilieu, weet haar hipster-publiek goed af te zeiken. „Ik draag een muts als ik het koud heb, jij draagt mutsen vanwege Coldplay. Jij hebt tattoos om je vader te pesten, mijn vader weet niet eens dat ik tattoos heb.”

De hooggehakte, blonde Caroline is al even bijdehand, maar bepaald geen straatmeid. Als berooide rijkeluisdochter moet ze voor het eerst zelf haar geld verdienen. Seizoen 1 van de serie begint met de komst van Caroline die zonder enige werkervaring is aangenomen als serveerster in het restaurant. Een lastige kwestie, maar na wat gedoetjes en egostrubbelingen tussen beide dames, vormen de twee meiden een team.

Caroline trekt in bij Max en samen zetten ze het plan om op een eigen cupcake-winkel te beginnen. Ondertussen schelden ze hun klanten uit, maken ze Han Lee, de Chinese eigenaar van de diner belachelijk („Zeg nooit tegen een Aziaat dat hij iets fout doet, dan stort hij zich in een zwaard” ) en negeren stelselmatig de seksistische opmerkingen van de naar salami stinkende Oekraïense kok Oleg die hen graag uitnodigt voor triootjes en andere gezellige, blote activiteiten bij hem thuis.

Grappig? Deze Girls-meets-Geer&Goor sitcom is zeker zo bedoeld, maar de overdaad aan botte, platte, seksistische en racistische grapjes wordt al gauw vermoeiend. Net als de ingeblikte lach, die na iedere grol afgaat.

In Amerika waren de reacties op de serie (derde seizoen is in de maak) mild tot positief. In 2012 werd 2 Broke Girls zelfs genomineerd voor drie Emmy’s. Ook Entertainment Weekly en tv-criticus Emily Nussbaum van The New Yorker merkten op dat de serie ‘potentie’ had, doelend op het acteerwerk van Dennings en Behrs. Tegelijkertijd concludeerde Nussbaum dat de bijfiguren in de serie „zo racistisch worden neergezet dat het eerder verbijsterend is dan beledigend.” Kortom, voor de liefhebber van Gordon valt er genoeg te lachen. Girls-fans zullen slechts grinniken om het hipster-bashen.