Tempeltje uit tijd van Boeddha gevonden

Bij opgravingen in Nepal op de plaats waar volgens de overlevering de grondlegger van het boeddhisme werd geboren, hebben archeologen een constructie uit de zesde eeuw voor Christus gevonden.

Veel wijst erop dat het om de oudste boeddhistische tempel ter wereld gaat. Uit onderzoek van het hout met de zogeheten C14-methode blijkt onomstotelijk dat het houten bouwsel uit de zesde eeuw voor Christus dateert.

De ontdekking biedt nieuwe concrete aanwijzingen dat prins Siddharta Gautama, beter bekend als Boeddha, daadwerkelijk in die periode heeft geleefd, zoals in veel schriftelijke bronnen van later datum ook vaak is gemeld.

De houten constructie werd aangetroffen bij opgravingen in een tempel in de plaats Lumbini. Elk jaar reizen duizenden boeddhistische pelgrims naar deze plaats, op zo’n driehonderd kilometer van de hoofdstad Kathmandu.

Volgens de archeologen, die financieel worden ondersteund door de Amerikaanse National Geographic Society, was het tempeltje gebouwd rond een boom. Boeddhistische teksten vermelden vaak dat de moeder van de Boeddha zich vastgreep aan de tak van een boom in de tuin van Lumbini, toen ze haar zoon ter wereld bracht.

De Nepalese regering heeft al gezegd dat ze kosten noch moeite zal sparen om deze plek goed te conserveren. (AFP, BBC)