Onafhankelijk Schotland zal pond behouden en blijft bij de EU

De Schotse premier Alex Salmond. Foto AFP / Andy Buchanan

Een onafhankelijk Schotland zal de Britse pond behouden. Ook zal Schotland in de EU blijven, maar wel een eigen verdedigingsmacht vormen en zelf belastingen innen. Dat staat in een vandaag verschenen blauwdruk over de toekomst van Schotland, schrijft Reuters.

Het 670 pagina’s tellende rapport geeft antwoord op vragen die Schotten hebben over een mogelijke onafhankelijkheid van hun land van het Verenigd Koninkrijk. In september volgend jaar mogen zij daarover hun stem uitbrengen in een referendum. Mensen hadden veel vragen over de consequenties van een ja-stem, zegt onze correspondent Titia Ketelaar.

“Bijvoorbeeld: komt er een grens, houden we de pond, gaan de belastingen omhoog? Dat zijn dingen die je als stemmer wilt weten.”

Schotten hebben zelfvertrouwen

De blauwdruk is opgesteld door de ja-campagne: Yes Scotland, bestaande uit de Schotse Nationale Partij de Schotse Groene Partij en de Schotse Socialistische Partij. Premier Alex Salmond van de Schotse Nationale Partij presenteert het rapport. Schotse belastingen zullen niet omhooggaan, zei hij, en niet worden besteed aan nucleaire programma’s. Britse Trident-raketten zouden worden verwijderd. Salmond:

“We weten dat we de mensen hebben, de vaardigheden en de middelen om van Schotland een succesvoller land te maken. Onafhankelijkheid zal ons verantwoordelijkheid geven over ons eigen lot.”

De weg naar onafhankelijkheid is gaande sinds de devolutie in 1999, toen Schotland een eigen parlement kreeg, zegt Ketelaar.

“Dat beslist over het onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en landbouw. Monetaire zaken, buitenlandse zaken en defensie regelt Westminster. Het idee was dat devolutie het Verenigd Koninkrijk zou versterken. Het tegendeel is waar: het heeft de Schotten het zelfvertrouwen gegeven dat ze het verstandshuwelijk met de Engelsen (en Welsh en Noord-Ieren) helemaal niet nodig hebben.”

Nee-kamp staat voor

De peilingen wijzen nu overigens een overwinning aan voor het nee-kamp. Een peiling van eergisteren: 47 procent wil onderdeel van het Verenigd Koninkrijk blijven, 38 procent kiest voor onafhankelijkheid. 15 procent weet het nog niet.