NUHR-mannen tonen zich weer slim en raak

„Ik heb hier een tientje en dat gaan we veilen”, begint Joep van Deudekom – en hij zet het biljet in voor één euro. Daarna twee, dan drie, en vervolgens ontrolt zich een onnavolgbare rekensom, die makkelijk model kan staan voor de huidige bankenmores. En zo schemert ook in de meeste andere scènes van de nieuwe NUHR-voorstelling Back to Basic van alles door over de buitenwereld: de bankier die zijn bonus dubbel en dwars verdient omdat hij een zware verantwoordelijkheid draagt voor dingen „waar ik geen reet van begrijp”, de vraag of ontwikkelingshulp links of rechts is, de medische ethiek die snel kan omslaan in het tegenovergestelde. Logisch doorredeneren leidt tot onverwachte consequenties.

Bij hun 26-jarig bestaan spelen de NUHR-mannen Joep van Deudekom, Peter Heerschop en Viggo Waas een unplugged-voorstelling vol korte sketches waarin het ook gaat over de mechanismen binnen zo’n cabaretgroep. In de kernachtige regie van Genio de Groot laten ze hun personages vaak door de mand vallen. Met slimme grappen, rake rolverdelingen en geestige omdraaiingen, gelardeerd met kluchtige en serene liedjes. Eén scène, een parodie op Alpe d’Huez-achtige liefdadigheid, blijft aan de vlakke kant. Maar daarna dendert Back to Basic weer snel verder.

Henk van Gelder