Nog altijd gehuld in een waas van mysterie

None

Zien Docu

The Day Kennedy Died

Canvas, 21.05-22.05

Kroniek van die fatale dag in Dallas, met archiefbeelden en commentaar van kroongetuigen. Documentairemaker Leslie Woodhead laat ons zien hoe de president en zijn echtgenote in het kader van de verkiezingscampagne de ochtend doorbrengen in Fort Knox en daarna met Air Force One naar Dallas vliegen, een stad die hem absoluut niet goed gezind was. Daar rijden ze ’s middags in een open wagen door de stad. In de buurt van Dealey Plaza wordt John F. Kennedy door een sluipschutter doodgeschoten.

Al snel wordt Lee Harvey Oswald opgepakt en van de moord beschuldigd. Maar Oswald wordt twee dagen later zelf vermoord. Er ontstaan allerlei complottheorieën en een halve eeuw later hangt er nog altijd een waas van mysterie rond de moord op Kennedy.

Bij de getuigen in de film zijn onder meer de bodyguard die na de schoten als eerste op de limousine dook om de president te beschermen en een vrouw die Oswald onderdak verschafte. Beiden kunnen hun verhaal nog steeds niet met droge ogen vertellen. Intrigerend zijn de beelden van Oswald in het politiebureau van Dallas, in de chaos na de aanslag. Een tengere, bange man met een koude blik, gevoederd aan de pers.