Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

No animals were harmed in this movie? Integendeel, dieren lijden op de filmset

In films en series waarin akelige dingen gebeuren met dieren luidt de credit aan het eind steevast ‘no animals were harmed in this movie’. Uit onderzoek van The Hollywood Reporter blijkt dat er bij de productie van films wel degelijk ongelukken plaatsvinden met dieren. Zo verzoop de tijger uit de film Life of Pi bijna op de set en overleden 27 dieren tijdens opnamen van The Hobbit.

Still uit promofilmpje van AHA.

In films en series waarin akelige dingen gebeuren met dieren luidt de credit aan het eind steevast ‘no animals were harmed in this movie’. Uit onderzoek van The Hollywood Reporter blijkt dat er bij de productie van films wel degelijk ongelukken plaatsvinden met dieren. Zo verzoop de tijger uit de film Life of Pi bijna op de set en overleden 27 dieren tijdens opnamen van The Hobbit.

De credit die verzekert dat er niets is gebeurd met de dieren tijdens in Amerika geproduceerde films komt van de American Humane Association (AHA), die al sinds jaar en dag toeziet op het welzijn van dierenrechten op de filmset.

Als kijker word je enigszins gerustgesteld door de tagline. Bovendien ben je in de veronderstelling dat in dit digitale tijdperk veel scènes digitaal worden gefabriceerd. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het leeuwendeel van de scenes met tijger Richard Parker in de film Life of Pi. Maar een paar scènes moesten worden opgenomen met een echte tijger. En die verdronk bijna, zo blijkt uit een e-mail waar de Hollywood Reporter de hand op wist te leggen. Gina Johnson van de AHA schrijft op 7 april 2011 aan een collega:

“Things here have been… well, weird. The worst thing was that last week we almost fucking killed King in the water tank. This one take with him just went really bad and he got lost trying to swim to the side. Damn near drowned. Thierry was finally able to snag him with a catch rope and drag him over to one side. I think this goes without saying but DON’T MENTION IT TO ANYONE, ESPECIALLY THE OFFICE! I have downplayed the fuck out of it.”

Lange lijst van ongelukken

Het gebeuren is volgens de Hollywood Reporter geen incident, maar juist exemplarisch te zijn voor de ongelukken die er gebeuren op filmsets waar dieren worden gebruikt. Uit een ander intern lijstje over de opnamen van Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl zou blijken dat de filmploeg geen speciale veiligheidsmaatregelen had genomen om het zeeleven te beschermen voor special effectexplosies op zee. Tientallen dode vissen en inktvissen zouden daarna op het strand aangespoeld zijn.

En de lijst van ongelukken gaat maar door: tijdens opnamen van There will be blood overleden verschillende paarden. Tijdens het filmen van The Hobbit: An Unexpected Journey overleden 27 dieren, waaronder schapen en geiten door uitdroging, vermoeidheid en verdrinking. Een eekhoorn werd geplet tijdens Failure to launch, maar omdat het na de eigenlijke opnamen gebeurde en bovendien ‘niet met opzet’, kreeg de film toch het bekende stempel van goedkeuring.

Vorig jaar werd de HBO-serie Luck, waar de AHA braaf goedkeuring aan had verleend, al stopgezet toen tijdens opnamen vier paarden overleden. Volgens een voormalig medewerkster werden paarden slecht behandeld, maar wilde de AHA het onder het tapijt vegen. Toen ze uit de school dreigde te klappen, werd ze ontslagen. Dit alles in ogenschouw nemend, lijkt het AHA-stempel kortom, waardeloos, ondanks de claim van beroemde sterren in hun promotiefilmpje dat AHA dierenrechten monitort:

In een reactie op het artikel van The Hollywood Reporter zegt de AHA dat het zich niet herkent in het geschetste beeld.

Lees ‘Animals were harmed: Hollywood’s Nightmare of Death, Injury and Secrecy exposed’ bij de Hollywood Reporter van Gary Baum. Leestijd ongeveer 27 minuten.