Nederland haalt streep door ‘schijnconstructie’ via Cyprus

Het goedkoop aanbieden van Nederlandse vrachtwagenchauffeurs via een bv op Cyprus mag niet. Dat heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) geoordeeld in haar onderzoek naar het omstreden ‘Cypriotische’ uitzendbureau AFMB.

Die organisatie, opgericht door en in handen van twee Nederlanders, kwam begin dit jaar onder vuur te liggen vanwege het aanbieden van de ‘Cyprus-route’. Lang was onduidelijk of die constructie legaal is of niet. De constructie komt er kortweg op neer dat Nederlandse vrachtwagenchauffeurs formeel in dienst treden op Cyprus. Zij blijven gewoon rijden voor een Nederlands transportbedrijf dat voortaan geen werkgever meer is maar opdrachtgever van het uitzendbureau. Dat verlaagt de kosten voor het transportbedrijf aanzienlijk, onder meer doordat verplichte premies voor sociale verzekeringen, zoals AOW of WW, op Cyprus een stuk lager liggen dan in Nederland.

In Nederland is de SVB verantwoordelijk voor de uitvoering van de sociale verzekeringen. Die oordeelt nu dat zowel chauffeurs als uitzendbureau toch de Nederlandse sociale premies verschuldigd zijn.

Vakbonden zien de beslissing als een overwinning in hun strijd tegen schijnconstructies. Maar de strijd tegen omzeiling van Nederlandse sociale wet- en regelgeving is nog niet beslecht. Cyprus verzet zich, ondanks diplomatieke bemoeienis, tegen de beslissing. Ook AFMB legt zich er niet bij neer. Het bedrijf heeft voor 50 vrachtwagenchauffeurs bezwaar aangetekend. Als het tot een rechtszaak komt kan het nog jaren duren voordat duidelijk is of Nederland gelijk heeft.

    • Ariane Kleijwegt