Kunst kan ook te duur zijn

Kan een kunstenaar verhinderen dat de gemeente Leeuwarden zijn installatie verwijdert en vernietigt, omdat die niet meer tegen redelijke kosten in werkende staat is te krijgen? Het kunstwerk is immers beschermd door de Auteurswet.

De kunstenaar verwijt de gemeente dat zij er niet goed voor zorgde. Zijn kunstwerk was helemaal niet kwetsbaar, zoals de gemeente stelde. Als er gebreken waren, moet de uitvoerder daarop worden aangesproken. Het kunstwerk laten vernietigen komt neer op misbruik van recht.

Het hof vond vorige maand echter dat de gemeente zich netjes gedroeg. Een gegronde reden om het werk te verwijderen is aangetoond. Herstel- en onderhoudskosten zouden de komende jaren hoger uitvallen dan de aanschafkosten destijds. De afgelopen jaren besteedde de gemeente al een halve ton aan onderhoud. Er was behalve sprake van vele mankementen, ook van vandalisme. Dat de kunstenaar „onevenredig wordt geschaad” door de verwijdering heeft hij niet aangetoond. Van de gemeente kan niet worden verwacht dat die het kunstwerk in stand blijft houden.

Tips? Mail naar ecorecht@nrc.nl