Karzai ondertekent veiligheidspact niet, maar legt nieuwe eisen neer

Een ontmoeting tussen de Afghaanse president Hamid Karzai en de veiligheidsadviseur van de VS Susan Rice heeft geen handtekening opgeleverd onder een veiligheidsdeal, die ervoor moet zorgen dat de Amerikanen ook na 2014 in Afghanistan mogen blijven. Karzai wil andere voorwaarden.

Leden van de Loya Jorga, een vergadering van 2500 tribale leiders, hebben Karzai zondag geadviseerd het akkoord snel te ondertekenen. Foto Reuters / Omar Sobhani

Een ontmoeting in Kabul tussen de Afghaanse president Hamid Karzai en de veiligheidsadviseur van de VS Susan Rice heeft geen handtekening opgeleverd onder een veiligheidsdeal, die ervoor moet zorgen dat de Amerikanen ook na 2014 in Afghanistan mogen blijven. Karzai wil andere voorwaarden.

Dat liet het Witte Huis weten, schrijft Reuters. Karzai zegt geen haast te hebben bij de ondertekening van het akkoord. Hij liet doorschemeren het te willen overlaten aan zijn opvolger. De presidentsverkiezingen van Afghanistan zijn in april. Volgens Karzai moet er eerst vrede in Afghanistan zijn voor de deal wordt ondertekend.

Rice, die in Afghanistan was voor een driedaags bezoek, noemde het “niet haalbaar” om nog zo lang te wachten. Er is volgens haar dan niet genoeg tijd om plannen te maken voor een strategie na 2014. Amerikaanse troepen zijn sinds 2001 in Afghanistan.

Karzai zei vraagtekens bij pact

Karzai heeft steeds vraagtekens gezet bij het pact, ondanks de druk vanuit het Westen en zijn eigen land: een vergadering van tribale leiders heeft hem gevraagd het akkoord snel te ondertekenen.

In zijn gesprek met Rice legde hij gisteren opnieuw nieuwe eisen neer. Zo wil hij de verzekering dat de Amerikaanse troepen geen huizen van Afghanen meer binnenvallen, dat Washington zal helpen vredesoverleg met de Taliban op gang te brengen en dat het zorgt dat de presidentsverkiezingen op 5 april eerlijk en transparant verlopen. Ook zouden de VS alle twintig Afghanen die in Guantanamo Bay gevangenzitten, moeten vrijlaten. Een aantal eerdere eisen van Karzai zijn ingewilligd.

Timmermans waarschuwt Afghanistan voor plan voor steniging

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft gisteren Afghanistan gewaarschuwd om het plan overspel te bestraffen met steniging, zo schrijft persdienst Novum. Timmermans deed dat in het programma Nieuwsuur.

“Als dit plan wordt doorgezet, zal dit niet zonder gevolgen blijven voor de relaties die we hebben met Afghanistan.”

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) meldde gisteren dat een werkgroep van het Afghaanse ministerie van justitie vindt dat overspel weer bestraft dient te worden met steniging. Volgens het voorstel dat HRW zou hebben gezien, moeten overspeligen als een van hen is getrouwd, beiden in het openbaar worden gestenigd tot de dood erop volgt. Als de betrokkenen niet getrouwd zijn dienen ze te worden bestraft met honderd zweepslagen.

HRW betoogde dat de internationale donoren van Afghanistan president Hamid Karzai in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk moeten maken dat herinvoering van steniging als straf onmiddellijk negatieve gevolgen voor hun financiële steun aan zijn regering heeft.

    • Mirjam Remie