Kandidaat regeringspartij wint verkiezingen Honduras

Juan Orlando Hernandez wordt de nieuwe president van Honduras. Foto AFP / Orlando Sierra

Juan Orlando Hernandez heeft de verkiezingen van Honduras gewonnen. Dat hebben de electorale autoriteiten vannacht bekendgemaakt. Het betekent dat zijn rechtse Nationale Partij nog eens vier jaar het land zal regeren.

Dat schrijft persbureau AP. Hernandez kreeg 68 procent van de stemmen tijdens de verkiezingen afgelopen zondag. Zijn belangrijkste tegenstander, de linkse Xiomara Castro, kreeg 29 tot 34 procent van de stemmen. Er waren acht kandidaten. Het is nog niet het eindresultaat, maar een “onomkeerbare trend”, zo sprak de kiesrechter.

De man van Castro, de voormalige president Manuel Zelaya, werd in 2009 afgezet middels een coup. Het zorgde voor politieke instabiliteit in Honduras, en armoede en geweld namen de afgelopen vier jaar onder scheidend president Porfirio Lobo toe.

Oppositie niet eens met uitslag

Over de uitslag was onenigheid ontstaan. Zelaya zei eerder dat zijn partij resultaten die winst voor Hernandez laten zien, niet zouden accepteren. De 54-jarige Castro stond maanden aan kop in de peilingen. Ze zette zichzelf neer als een kandidaat voor verandering: ze beloofde iets te doen aan het geweld en de armoede. In de afgelopen weken haalde Hernandez echter zijn achterstand op Castro in. Hij focuste zich in zijn campagne op de openbare orde. Als voorzitter van het Congres is hij verantwoordelijk voor de invoering van een militaire politie die door de straten patrouilleert. De nationale politie, die deze taak eerst op zich had, wordt geplaagd door corruptie en zou buitengerechtelijke executies uitvoeren.

    • Mirjam Remie