Berlusconi wacht tussen hoop en vrees cruciale stemming af

Poetin was gisteren bij de paus. Foto Reuters

Een wanhoopsbrief aan zijn vijanden. Een troostrijk diner gisteravond met zijn grote vriend Vladimir Poetin, even op bezoek in Rome. Een Amerikaanse getuige die hem zou ontlasten. Grote twijfel of hij morgen nog een keer moet vlammen in de Senaat of dat het beter is weg te blijven om een pandemonium te vermijden. Tussen hoop en vrees leeft de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi toe naar morgen, als de Senaat moet stemmen over zijn schorsing als volksvertegenwoordiger. Maar de vrees overheerst: in de Senaat lijkt een meerderheid vóór schorsing. En staat rechters in Napels en Milaan, waar nog onderzoeken tegen hem lopen, niet te trappelen om hem te arresteren zodra zijn parlementaire onschendbaarheid is opgeheven? „We zijn tegenstanders”, schreef Berlusconi aan senatoren van de Democratische Partij en de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo. Maar we moeten wel elkaars waardigheid respecteren. Het was een onverholen oproep om morgen niet voor schorsing te stemmen. Zijn advocaten kwamen nog met een Amerikaanse getuige die verklaart dat Berlusconi niet van de fraude heeft geweten waarvoor hij is veroordeeld, maar zelf was bedrogen. The Wall Street Journal schreef vanmorgen dat deze getuige een hele reeks financiële problemen heeft.

    • Marc Leijendekker