Hoe krijg je dat korstje?

‘Science can be pretty sweet’ is de conclusie van de verteller in het filmpje ‘The chemistry of cookies’. In viereneenhalve minuut leert de kijker hoe koekjes hun uiteindelijke vorm krijgen. Waar komt die knapperige structuur toch vandaan? Van verdampend water dat uit het deeg ontsnapt. De animatie van pedagoog Stephanie Warren neemt de kijkers op een praktische opfriscursus scheikunde van de middelbare school. The chemistry of cookies is een van de vele inzendingen in het TED-Ed Originals project van de populaire TEDxTalks-franchise. Hier kunnen leraren en andere experts in contact komen met tekenaars om op toegankelijke wijze kennis over te dragen. Zoals bijvoorbeeld ook de manier waarop ammoniak wordt gemaakt, de stof in kunstmest die moderne landbouw mogelijk maakt. Maar het is niet alleen maar scheikunde wat de klok slaat bij TED-Ed Originals; kijkers kunnen ook hun hersenen kraken op natuurkundige en biologische vraagstukken.