Gesprek Van Rey-Teeven niet getapt door ‘storing’

Staatssecretaris wordt binnenkort als getuige gehoord

Een telefoongesprek van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) met de van corruptie verdachte VVD-politicus Jos van Rey blijkt wegens „een technische storing” niet door Justitie te zijn opgenomen. Teeven wordt daarom binnenkort als getuige gehoord in de onderzoeken naar Van Rey. Het Openbaar Ministerie bevestigt een bericht hierover van De Telegraaf.

De zaak draait om de kandidatuur van VVD’er Ricardo Offermanns voor het burgermeesterschap van Roermond. Van Rey is verdachte in die zaak omdat hij volgens Justitie informatie uit de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Roermond, waar Van Rey destijds wethouder was, aan Offermanns zou hebben doorgegeven. Dit zou zijn gebeurd voordat Offermanns zijn sollicitatiegesprek voerde.

Justitie luisterde vorig najaar een gesprek daarover van Van Rey met Offermanns af. De telefoon van Van Rey werd destijds afgeluisterd omdat hij wordt verdacht van corruptie inzake zijn opereren als wethouder van Roermond.

Nadat het gesprek van Van Rey met Offermanns door Justitie was geregistreerd, werd Van Rey aangehouden op verdenking van het lekken van vertrouwelijke informatie. Van Rey legde daarop zijn politieke functies neer; hij was behalve wethouder ook lid van de Eerste Kamer voor de VVD.

Gebleken is intussen dat Van Rey destijds met verscheidene VVD’ers gesprekken voerde over de nieuwe burgemeester van Roermond. Ook een gesprek met een assistent van Teeven is volgens bronnen rond het onderzoek door het Openbaar Ministerie afgeluisterd.

De inhoud van een telefoongesprek dat Teeven in diezelfde periode met Van Rey voerde, blijkt evenwel niet in de tapverslagen van het justitiedossier te zijn opgenomen.

Op vragen van de advocaat van Van Rey kwam Justitie met de verklaring dat er „een technische storing” was geweest, waardoor de inhoud van het gesprek met de staatssecretaris verloren ging.

De verdediging heeft er daarom op aangedrongen dat Teeven als getuige in de zaak wordt gehoord. Dit zal binnenkort bij de rechter-commissaris gebeuren, aldus de woordvoerder van het landelijk parket. Een datum is nog niet vastgesteld.

Overigens had Teeven formeel noch informeel zeggenschap over de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond. De minister van Binnenlandse Zaken, de PvdA'er Ronald Plasterk, is belast met de benoeming van burgemeesters, waarbij hij primair afgaat op de voordracht van een gemeenteraad.