Frankrijk: duizend troepen naar Centraal Afrikaanse Republiek

Frankrijk gaat duizend extra militairen naar de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) sturen. Dat heeft de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian vanochtend gezegd. De CAR verkeert in een staat van wetteloosheid sinds rebellen in maart de president afzetten. Er dreigt volgens Frankrijk een genocide tussen moslims en christenen.

Het is de tweede keer dit jaar dat Frankrijk troepen stuurt naar zijn voormalige kolonie, waar nu al 400 Franse militairen zijn gestationeerd. „We kunnen niet toestaan dat een land op deze manier instort”, aldus Le Drian. De Franse militairen zullen zich aansluiten bij de troepenmacht van de Afrikaanse Unie (AU) en zullen ongeveer zes maanden blijven.

De bekendmaking van Le Drian komt een dag nadat de plaatsvervangend secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Jan Eliasson, waarschuwde dat de CAR afglijdt naar „totale chaos” met ongekend sektarisch geweld. Hij riep de VN-Veiligheidsraad op om de door de AU geleide troepenmacht te versterken en het om te vormen tot een VN-vredesmacht.

In de CAR vechten plunderende strijdgroepen, roofbendes en buitenlandse huurlingen om eigendommen van burgers en de controle over goud- en diamantmijnen. Religieuze motieven speelden nauwelijks een rol toen de strijd eerder dit jaar losbarstte, maar na maanden van chaos tekent zich nu een scheidslijn af tussen christenen en moslims. De plunderaars trokken de kleine moslimminderheid gaandeweg in hun kamp. De christenen antwoordden met zelfverdedigingsmilities en zijn, zeggen sommigen, er inmiddels op uit om de moslims uit te roeien. (AFP, AP)