‘Duurste boek van de wereld’ wordt vandaag geveild

De kans is groot dat het recordbedrag dat ooit voor een boek werd betaald vandaag gebroken gaat worden. Het Whole Booke of Psalmes moet bij Sotheby’s tussen de 15 en 30 miljoen dollar op gaan leveren.

Het record staat nu nog op naam van Birds of America, een rijkgeïllustreerd vogelboek van John James Audubon’s, waar in 2010 11,5 miljoen dollar voor werd betaald.

Het Whole Booke of Psalmes, dat ook wel het Bay Psalm Book wordt genoemd, is bijzonder omdat het in 1640 werd gedrukt in Cambridge, Massachusetts. Het werd gedrukt op de eerste drukpers die de Pilgrim Fathers vanuit Europa meenamen op hun zeereis naar Amerika in 1620.

Van de 1700 psalmboeken die met drukpers werden gemaakt zijn er nu nog maar 11 over.

De kwaliteit van het boek laat vanwege de gebrekkige drukpers en de rommelige lay-out te wensen over, zo schrijft The New Yorker in een lange blog. Het boek is weinig consequent in de spelling. Zo is er dan weer sprake van  ‘Psalme’,  en dan weer van ‘Psalm’.

    • Sebastiaan Kort