Duizend Franse militairen naar Centraal-Afrikaanse Republiek

Een kindsoldaat van de Selekacoalitie voor het presidentieel paleis in Bangui, maart dit jaar. Ongeveer zesduizend kinderen zijn geronseld door milities in CAR, volgens een telling van de Verenigde Naties. Foto AFP / Sia Kambou

Frankrijk stuurt duizend soldaten naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) voor een periode van zes maanden, om de Afrikaanse troepen te ondersteunen. Dat maakte de minister van Defensie Jean-Yves Le Drian bekend, meldt persbureau AFP.

Frankrijk verwacht dat de VN volgende week het plan middels een resolutie zal ondersteunen. De militairen zullen halverwege december worden uitgezonden. De premier van de Centraal-Afrikaanse Republiek Nicolas Tiangaye zei gisteren al dat minister Fabius hem verteld had het aantal militairen te zullen opschroeven van 400 naar 800. Fabius waarschuwde vorige week voor “een ophanden zijnde volkerenmoord” in het gebied.

De Franse troepen willen de orde herstellen totdat de 3600 troepen van de Afrikaanse Unie volledig zijn ingezet. Momenteel zijn er 2500 regionale vredestroepen in het land, die in december zullen worden versterkt door de Afrikaanse Unie.

Chaos en sektarisch geweld

Sinds Seleka-rebellen in maart president Francois Bozizé verdreven, is het land van 4,6 miljoen inwoners verzand in chaos en geweld. Veel rebellen zijn afkomstig uit buurlanden Tsjaad en Soedan. Er is sinds de laatste maanden veel geweld tussen de strijders van het Selekacollectief, die voornamelijk moslim zijn, en christelijke milities. De helft van de inwoners van de CAR zijn christen en ongeveer 15 procent is moslim. Onze correspondent Koert Lindijer schreef een reportage over het gebied:

Plunderende strijdgroepen, roofbendes en buitenlandse huurlingen vechten om de eigendommen van de burgers en de controle over goud- en diamantmijnen. Religieus-ideologische motieven speelden nog nauwelijks een rol toen de strijd eerder dit jaar losbarstte, maar na enkele maanden van chaos tekent zich nu een scheidslijn af tussen christenen en moslims. De plunderaars trokken een kleine moslimminderheid – 15 procent van de bevolking – gaandeweg in hun kamp. De christenen antwoordden met zelfverdedigingsmilities en zijn, zeggen sommigen, er inmiddels op uit om de moslims uit te roeien.

    • Mirjam Remie