Meer ministeries Thailand bezet - arrestatiebevel leider protesten

Bij een demonstratie in de buurt van het kantoor van de premier kwam het wel tot schermutselingen tussen demonstranten en de politie. Foto Reuters / Kerek Wongsa

Demonstranten hebben vandaag in Bangkok opnieuw diverse ministeries omsingeld. Dat schrijft persbureau Reuters vanochtend. De Thaise regering heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de oppositieleider.

Update 11:06 - Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders in Thailand voor de massale demonstratie in en rond de hoofdstad Bangkok. De spanningen kunnen de komende dagen verder oplopen, vreest het ministerie in een vanochtend gepubliceerd reisadvies.

Zo’n drieduizend demonstranten zouden voor het ministerie van Binnenlandse Zaken zitten, waarmee ze de druk op premier Yingluck Shinawatra verder willen opvoeren. Demonstranten hebben ook de ministeries van Landbouw, Toerisme en Transport bezet. Aanwezige werknemers zijn naar buiten gestuurd.

De Thaise regering heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen protestleider Suthep Thaugsuban, schrijft persbureau AFP. Gisteren kondigde de regering al een noodwet af, waardoor ze nu wegen kan afzetten, een avondklok instellen, de beweging van demonstranten inperken en sneller ingrijpen als de betogingen opnieuw uit de hand lopen.

De demonstranten waren ook vannacht op straat aanwezig:

‘Stabiliteit land wordt bedreigd’

Sinds zondag protesteren duizenden demonstranten voor het aftreden van Shinawatra en haar regering. Het was een van de grootste demonstraties in het land van de laatste jaren.

De betogers namen gisteren bezit van de gebouwen van de ministeries van Financiën en van Buitenlandse Zaken. Shinawatra waarschuwde gisteren in een televisietoespraak dat door de bezetting van de regeringsgebouwen de stabiliteit van het land wordt bedreigd. Ze heeft ambtenaren aangespoord ondanks de protesten door te blijven werken. De demonstranten willen dat Shinawatra aftreedt, omdat beweerd wordt dat haar regering gecontroleerd wordt door haar oudere broer, de afgezette voormalig leider Thaksin Shinawatra.

Oud-leider Thaksin was een telecommunicatie tycoon die tijdens een militaire staatsgreep in 2006 werd afgezet. Hij ontvluchtte het land in 2008 nadat hij was beschuldigd van het ondermijnen van de monarchie. Hij werd bij verstek veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Thaksin is onder de bevolking nog altijd populair, maar wordt door de traditionele elite verguisd. Die staat achter de oppositie.

    • Nando Kasteleijn