De twee asielcentra zijn er vol

Foto Marko Djurica/Reuters

Een lunch tussen de herfstkleuren, maar niet uit vrije wil. Met de winter in aantocht hebben zo’n 300 asielzoekers uit Afrika en het Midden-Oosten hun toevlucht gezocht in een bos in Servië, op 70 kilometer van hoofdstad Belgrado.

De immigranten hebben officieel asiel aangevraagd in Servië, maar de twee asielzoekerscentra in het land zijn vol. Nu kamperen ze in het bos. Sommigen hebben tenten, anderen slapen in houten hutjes. De meesten hebben slechts kleding om zich warm te houden. Ze maken vuren voor de warmte en om op te koken.

De situatie is illustratief voor het falende asielbeleid van Servië, zeggen mensenrechtenorganisaties. Het land heeft te maken met een groeiende stroom immigranten – van 52 in 2008 tot al 4.000 in dit jaar, vooral uit Syrië.

„Dit moet nu worden aangepakt”, zei Nils Muiznieks, commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa, tegen Reuters. „Met de vrieskou kan iemand serieus ziek worden, of doodgaan.”

Het persbureau sprak ook een van de migranten in het bos. „We hebben geen geld en in het kamp geven ze ons één maaltijd per dag”, zei een 22-jarige student. „We gaan niet dood in Syrië, maar hier.”