Corruptieonderzoek dicht na ‘merkwaardig besluit’

Heropening van het corruptie-onderzoek tegen de politici Booi en El Hage was onwettig, betoogt advocaat Knoops.

Het corruptieonderzoek tegen de Bonairiaanse politici Ramonsito Booi en Burney El Hage is al in het begin „getorpedeerd” door de rechter-commissaris. Die nam in juni 2010, negen maanden na de start, het „hoogst merkwaardige” besluit dat het onderzoek in november dat jaar moest stoppen.

Dat zei officier van justitie Mario Angela gisteren in de rechtszaal van Fort Oranje, Bonaire, op de eerste dag van de rechtszaak tegen beide politici. Booi (66) en El Hage (44), verdacht van corruptie en fraude, speelden meer dan tien jaar een hoofdrol in de Antilliaanse politiek. Vorige week bleek inlichtingendienst AIVD hen jarenlang illegaal te hebben afgeluisterd.

Het besluit van toenmalig rechter-commissaris Frank Veenhof, vanuit Nederland één jaar gestationeerd op Bonaire, wekte eerder ook bevreemding in gerechtelijke kringen. Nooit eerder werd in Nederland of op de Antillen een corruptieonderzoek, dat doorgaans enkele jaren duurt, zo in tijd beperkt. Veenhof vond het onderzoek voor beide verdachten echter „onwenselijk lang”. Ook had het Openbaar Ministerie (OM) beiden onvoldoende geïnformeerd over de voortgang en waren ze al getroffen door „uitgebreide media-aandacht.”

Advocaat Geert-Jan Knoops, die beide politici verdedigt, vond dat met het besluit van de rechter-commissaris de zaak „onherroepelijk was beëindigd”. Het gemeenschappelijk hof in Willemstad besloot in 2012 toch tot heropening, op verzoek van een stichting die het niet eens was met het besluit de zaak uit tijdgebrek te seponeren. Knoops noemt die heropening „onwettig”. Hierna deed het OM bovendien ruimer onderzoek dan mocht, volgens de advocaat. „Het hof gaf een vinger, het OM nam de hele hand.” Het OM dient daarom niet-ontvankelijk te worden verklaard.

Net als de rechter-commissaris in 2010 betoogde Knoops ook dat het onderzoek traumatisch geweest is voor zijn cliënten. De advocaat sprak over „de aanhoudende aanvallen in de media op hun persoon, alsmede de inbreuken op hun privacy”.

De zaak werd gisteren inhoudelijk niet behandeld. De rechter doet 9 december uitspraak over de ontvankelijkheid van het OM. Mocht dit verzoek van de verdediging worden afgewezen, dan komen onderzoekswensen van OM en verdediging aan bod. Knoops kondigde al aan te willen weten of er een relatie is tussen het bespioneren van zijn cliënten door de AIVD en het onderzoek van het OM.