CIA kweekte dubbelagenten in Guantánamo Bay

De CIA trainde gevangenen van Guantánamo als dubbelagent om te helpen bij het opsporen van terroristen. in hun thuislanden.

De CIA heeft tussen 2003 en 2006 gevangenen uit Guantánamo gerekruteerd en opgeleid als CIA-agenten. In ruil voor hun vrijheid, veiligheid van hun familie en veel geld moesten zij landgenoten bespioneren en verraden, opdat de CIA mogelijke terroristen onder hen kon doden.

Dit blijkt uit een uitgebreide reportage van persbureau AP, dat een dozijn voormalig medewerkers van de CIA en de gevangenis sprak op basis van anonimiteit. De zegslieden noemen het ironisch dat bewezen terroristen werden vrijgelaten om als dubbelagent te worden ingezet, terwijl gevangenen van wie banden met terrorisme niet zijn bewezen nog steeds opgesloten zitten. Om van waarde te zijn voor de CIA moesten de mannen contact kunnen krijgen met Al-Qaeda.

Van de 779 mensen die werden vastgezet in Guantánamo Bay, is meer dan driekwart inmiddels vrij. Nog 164 mannen zitten vast. Slechts zes van hen zijn aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden. Gisteren arriveerden de twee gezanten die door Obama belast zijn met het sluiten van de basis op Cuba voor een inspectie.

De uitverkorenen kregen hun opleiding in een rijtje comfortabele huisjes naast de administratieve gebouwen in Guantánamo, bij ingewijden bekend als Penny Lane , naar een Beatles-lied.

Volgens de bronnen van AP werden met behulp van de verse agenten topmannen van Al-Qaeda geïdentificeerd en gedood. Met andere agenten verloor de CIA contact. Volgens het Witte Huis is ongeveer 16 procent van de voormalige Guantánamo-gevangenen opnieuw betrokken bij de strijd tegen de VS. Of onder hen voormalige bewoners van Penny Lane zijn is onbekend.

Hoewel het om niet meer dan een handvol succesvol opgeleide agenten ging, toonden de presidenten Bush en Obama belangstelling voor het programma. Kort na zijn aantreden in 2009 beval Obama de gangen van de dubbele agenten goed na te gaan, omdat hun informatie werd gebruikt bij Drone-aanvallen.