Zes jaar en acht maanden cel voor Roemeense daders Kunsthalroof

De plek waar de gestolen Matisse hing, de ochtend na de roof.
De plek waar de gestolen Matisse hing, de ochtend na de roof. Foto ANP / Robin Utrecht

In de Roemeense hoofdstad Boekarest zijn twee mannen tot zes jaar en acht maanden cel veroordeeld wegens hun aandeel in de roof, een jaar geleden, van zeven kunstwerken uit de Kunsthal in Rotterdam.

De 29-jarige Radu D. en de 25-jarige Eugen D. werden veroordeeld voor onder meer diefstal en lidmaatschap van een criminele organisatie. De Roemeense aanklager eiste vorige week een maximumstraf van 18 jaar voor inbraak met ‘zware gevolgen’: de verdwijning van de kunstwerken met een verzekerde waarde van 18,1 miljoen euro.

Radu D. en Eugen D. hebben beiden een schuldbekentenis gedaan, waardoor ze strafvermindering kregen. Radu D. pleegde de inbraak in de nacht van 15 op 16 oktober 2012. Eugen D. was onder meer verantwoordelijk voor het transport naar Roemenië. De twee daders zitten als sinds januari dit jaar in voorarrest, waardoor ze waarschijnlijk in september 2019 vrij komen. Ze kunnen nog wel in beroep tegen de uitspraak van de rechter.

Kunsthal: hoofdstuk afgesloten

De Kunsthal is tevreden met de celstraf:

“Het is goed dat er nu duidelijkheid is over de hoogte van de straf. Met deze uitspraak wordt een hoofdstuk afgesloten. Wij richten ons op de toekomst.”

Proces nog niet ten einde

Het proces is nog niet ten einde. In de zaak staan nog vier verdachten terecht, die niet naar de volle tevredenheid van de rechter schuld hebben bekend. Voor hen volgt een uitgebreider proces. Vorige week maakte de rechter bekend dat hij onder meer de (ex)vriendinnen van de verdachten wil horen als getuigen. De volgende zitting staat op 3 december gepland.

Een officieel onderzoek naar wat er met de schilderijen is gebeurd loopt nog, maar betrokkenen gaan er vanuit dat de werken verbrand zijn. In juli werd bekend dat in de kachel van een van de verdachten asresten van olieverfschilderijen zijn aangetroffen.

Vorige maand publiceerden we een uitgebreide reconstructie van de Kunsthalroof. Lees dat verhaal hier.