‘Bijna een eenderde van agenten te maken met geweld buiten werktijd’

Foto ANP / Frank van Beek
Foto ANP / Frank van Beek

Ongeveer een derde van de agenten wordt buiten werktijd wel eens geconfronteerd met geweld vanwege hun baan bij de politie. Het gaat om fysiek geweld maar ook om bedreigingen en intimidaties. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek van politievakbond ACP.

De ACP deed onderzoek onder meer dan duizend agenten. Van hen blijkt 29 procent buiten werktijd te worden geconfronteerd met geweld dat direct te maken heeft met hu werk. Vaak is dat als reactie op bijvoorbeeld een aanhouding. Van alle ondervraagde politiemensen ervaart 38 procent druk op het gezinsleven of de relatie en 28 procent kampt met ernstige emotionele problemen.

Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp is het probleem tot nu toe onderbelicht.

“Je ziet dat mensen niet schromen om in het privéleven van politiemensen te treden en hen persoonlijk te raken met intimidatie of geweld. Niet tegen de politie als instituut maar op de persoon gericht. Dat is voor ons onaanvaardbaar. Daar moet heel hard tegen opgetreden worden.”

Korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman zegt in een reactie zich “kapot geschrokken” te zijn van de resultaten.

“Ik wil verder onderzoek hoe dit precies zit en wat erachter zit. Maar maatregelen komen er. Van politiemensen en zeker hun gezinnen blijf je af.”

    • Mirjam Remie