Beperkte stijging ozb en woonlasten

Foto ANP / Lex van Lieshout

De onroerendezaakbelasting (ozb) is volgend jaar voor het eerst in drie jaar niet hoger dan is afgesproken. Dat blijkt uit een steekproef onder 109 gemeenten door de Vereniging Eigen Huis (VEH). De gemiddelde stijging bedraagt 2,3 procent, dat is net onder de afgesproken norm van 2,45 procent.

De afgelopen jaren werd de norm steeds overschreden, dit jaar lijkt de grens voor het eerst wel te worden gerespecteerd. Er zijn zelfs gemeenten zoals Beverwijk, Hillegom en Westerveld waar de ozb met vier tot vijf procent daalt. Uit cijfers van de VEH blijkt dat de Noord-Hollandse gemeenten Koggenland, Velzen en de stad Groningen de hoogste procentuele stijging van de ozb laten zien.

  • Koggenland: gemiddelde stijging ozb 23 procent, van 118 naar 145 euro
  • Velsen: gemiddelde stijging 10 procent, van 238 naar 262 euro
  • Groningen: gemiddelde 9,8 procent, van 244 naar 268 euro

De ozb is een belasting die huizenbezitters betalen aan de gemeente en die wordt bepaald mede op basis van de WOZ-waarde van een woning. Gemeenten mogen de hoogte van de ozb, dat de grootste eigen inkomstenbron voor gemeenten vormt, echter zelf bepalen. Met het Rijk is wel afgesproken dat de lokale belasting in 2014 niet hoger mag zijn dan 2,45 procent voor alle gemeenten samen.

VEH wil ander systeem

Uit een rondgang (pdf) van de NOS blijkt dat in alle 142 onderzochte gemeenten volgend jaar het ozb-tarief stijgt. Gemeenten die relatief hoge ozb-tarieven invoeren, zouden lage andere lokale lasten heffen, zoals de afval- en rioolheffing.

De VEH pleit al jaren voor een ander systeem omdat volgens de vereniging het ozb-tarief geen gelijke tred houdt met de dalende huizenprijzen. De vereniging vindt dat ook huurders zouden moeten meebetalen aan gemeentelijke voorzieningen die nu uit de ozb-opbrengst worden betaald.

Lichte stijging woonlasten

Uit de steekproef van de VEH blijkt dat de totale gemeentelijke woonlasten (ozb, riool- en afvalstoffenheffing) volgend jaar gemiddeld stijgen met 1 procent, wat neerkomt op zo’n acht euro. De stijging is het sterkst in Weesp (8,5 procent) en Westervoort (8,4 procent). In Roosendaal en Veldhoven dalen de woonlasten met respectievelijk 5,6 en 5,5, procent het meest.

Gemiddeld genomen gaan woningeigenaren volgend jaar 715 euro betalen aan gemeentelijke woonlasten tegenover 707 euro dit jaar. De duurste gemeente is Bergen met gemiddelde gemeentelijke woonlasten van 1.038 euro, in Tilburg zijn huiseigenaren met 530 euro het goedkoopst af.

    • Anouk Eigenraam