Kledingconflict loopt op

Roland Kahn
Roland Kahn Foto ANP

Door een onzer redacteuren

Het conflict tussen minister Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) en enkele kledingzaken loopt verder op. Ploumen verwijt de winkels CoolCat, Prénatal en Wibra dat ze geen verantwoordelijkheid nemen voor de fabrieken in Bangladesh, waar ze een groot deel van hun kleding laten maken. Ze zouden net als andere bedrijven, waaronder H&M en Zeeman, een contract moeten ondertekenen waarin ze de werknemers betere arbeidsomstandigheden en redelijke salarissen beloven.

Roland Kahn, directeur en oprichter van CoolCat, is woedend dat zijn winkel op de zwarte lijst van Ploumen belandde. „De minister gedraagt zich als een actievoerder. Premier Rutte zou haar terug moeten fluiten en haar excuses aan laten bieden”, zegt hij in een telefonische reactie. Wibra was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar, Prénatal komt later deze week met een verklaring.

Kahn (61) richtte CoolCat 36 jaar geleden op en koopt sinds tien jaar kleding bij vijf Bengaalse fabrieken; hij zegt dat de EU voor Bangladesh lagere invoerrechten rekent.

Het contract van Ploumen gaat naar zijn mening te ver, omdat de kledingwinkels ook verantwoordelijk zouden worden voor de constructie van de fabrieken. „Ploumen voert de morele druk op door het beeld te scheppen dat er maar drie winkelketens geen contract voor schone kleren willen tekenen. In werkelijkheid zijn het er veel meer.” Volgens Kahn zijn de omstandigheden in Bangladesh de afgelopen jaren verbeterd. „De industrialisering komt in dit soort landen langzaam op gang. Tien jaar geleden was het een chaos.”