Ajax verrast Barcelona in Arena

Ajax-speler Danny Hoesen (M) viert zijn 2-0 tegen Barcelona met zijn teamgenoten.
Ajax-speler Danny Hoesen (M) viert zijn 2-0 tegen Barcelona met zijn teamgenoten. Foto ANP/Peter Loes

Ajax heeft vanavond voor een stunt gezorgd in de Champions League. De Amsterdammers waren in eigen huis te sterk voor Barcelona: 2-1.

Thulani Serero en Danny Hoesen scoorden in de eerste helft. Aan het begin van de tweede helft haalde Joël Veltman Neymar neer, wat hem rood en Barcelona een strafschop opleverde. Xavi benutte die.

Frank de Boer had al aangekondigd dat Ajax zou spelen om te winnen en dat bleek vanaf het eerste fluitsignaal. De thuisploeg viel dapper aan en had ook het meeste balbezit. De eerste grote kans was echter voor Barcelona, maar Andres Iniesta vond bij een counter doelman Jasper Cillessen op zijn pad.

Puyol schoot via Piqué binnen

Aan de andere kant eindigde een goede aanval van Ajax via Serero in het net. De Zuid-Afrikaan liep tegen een strakke voorzet van Ricardo van Rhijn aan de rechterkant aan en liet Barça-keeper José Pinto kansloos. Na de 1-0 bleef Ajax druk zetten en vlak voor tijd leidde dat tot de 2-0. Hoesen ving de bal op na een gepareerd schot, omspeelde Carles Puyol en schoot via de benen van Gerard Piqué binnen.

Aan het begin van de tweede helft ging Van Rhijn opvallend in de fout met een slechte terugspeelbal. Veltman probeerde te herstellen, maar had daarbij een overtreding nodig op Neymar. De doorgebroken Braziliaan ging neer en dat kostte Veltman rood en Ajax een strafschop die door Xavi hard werd ingeschoten.

Na de aansluitingstreffer gaf Barcelona gas, maar echt grote kansen bleven vrijwel uit. Neymar was met een lob dichtbij, maar Cillessen voorkwam de gelijkmaker. In het laatste kwartier durfde Ajax zelf ook weer voorzichtig het initiatief te nemen en kwam de overwinning niet meer in gevaar.

Door de zege is Ajax zeker van Europees overwinteren. De Amsterdammers hebben zeven punten, maar blijven een punt achterlopen op AC Milan. De Italianen wonnen in Glasgow met 3-0 van Celtic door doelpunten van Kaka, Cristian Zapata en Mario Balotelli.

Man afgevoerd naar ziekenhuis na val van tribune

De wedstrijd werd deels overschaduwd door de val van een Ajax-supporter van de tribune. Het is nog onduidelijk hoe de man viel en hoe hij eraan toe is. Hij is met een ambulance zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. (Novum)