‘Aardbevingen Groningen mogelijk nog krachtiger’

Een seismograaf bij het KNMI registreert de trillingen van de aarde.
Een seismograaf bij het KNMI registreert de trillingen van de aarde. Foto ANP/Jerry Lampen

Aardbevingen in Groningen kunnen nog krachtiger worden dan tot nu toe werd aangenomen. De betrokken instanties sluiten over een langere periode bevingen met een kracht van 4,5 tot 6 niet uit. Dat meldt de NOS na het inzien van mailverkeer van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) en het ministerie van Economische Zaken.

Eerder dit jaar werd nog bekend dat aardbevingen in Groningen met een kracht van 4 tot 5 mogelijk zijn. Voorheen werd aangenomen dat de bevingen niet sterker dan 3,9 kunnen zijn.

De NOS wijst er wel op dat niemand met zekerheid iets kan zeggen over de kracht van de bevingen, omdat die afhankelijk is van de hoeveelheid gas die uit het Groningen-gasveld wordt gehaald. Uit begin dit jaar gepubliceerde rapporten bleek al dat het aantal bevingen in de regio en de kracht daarvan samenhangt met de hoeveelheid gas die uit de grond wordt gehaald.

De SODM zou minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) in januari hebben geadviseerd zo snel mogelijk de gasproductie te verlagen. De instanties zouden hierover hebben gesproken na de aardbeving in Huizinge in augustus vorig jaar.

De aardbeving in het dorp Huizinge is de zwaarste beving die Groningen tot nu toe kende. Eerst werd er een kracht van 3,4 gemeten, na bijstelling kwam deze volgens het KNMI uit op 3,6. (Novum)