‘Zevende Nederlandse jihadstrijder omgekomen in Syrië’

Volgens dewarereligie.nl is dit de zevende jihadstrijder die is omgekomen in Syrië. Screenshot van dewarereligie.nl

In Syrië is opnieuw een Nederlandse jihadstrijder om het leven gekomen. Het gaat om een 26-jarige man uit Delft, meldt de doorgaans goed ingevoerde website dewarereligie.nl vandaag volgens persbureau Novum. De site meldt zijn dood op basis van bronnen rondom de familie van de man. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft er volgens Novum echter niets over gehoord. De 26-jarige man zou de zevende Nederlander zijn die in Syrië om het leven is gekomen.

De man uit Delft, volgens de website gaat het om de 26-jarige Abu Jandal, zou twee weken geleden zwaargewond zijn geraakt en zou daarna aan zijn verwondingen zijn overleden. Hij zou ongeveer een jaar geleden hebben besloten naar Syrië te gaan. Volgens dewarereligie.nl had de man nooit het plan terug te keren naar Nederland. Hij wilde volgens de site helpen met de implementatie van de sharia in Syrië of wilde in de poging hiertoe sterven.

Abu Jandal, volgens de website ook bekend onder de naam Abu Fidaa, gaf in juni een interview aan de Volkskrant. Fidaa wierp zich daarin op als woordvoerder van de Nederlandse jihadstrijders in Syrië. Daarin zegt hij onder andere:

“We zijn ons ervan bewust dat na de val van Bashar [al-Assad, president van Syrië, red.] het pas echt gaat beginnen. De Mujahideen die hun leven opgeofferd hebben, zullen niets anders accepteren dan de sharia. Die zal er ongetwijfeld komen. De moslims hebben vaak genoeg de fout gemaakt dat ze de ene onrechtvaardige tiran hebben vervangen door de andere.”

Hij gaf aan het niet moeilijk te hebben in Syrië:

“Het klinkt misschien vreemd, maar ik heb hier nog nooit iemand meegemaakt die het er moeilijk mee had dat hij soldaten van Bashar had gedood of lijken van het leger heeft gezien. Sterker nog, de broeders die de gunst hebben gekregen om een soldaat van Bashar te doden, hebben nu eindelijk rust in hun harten gekregen. Het volk beschermen tegen moorddadige soldaten en onschuldige slachtoffers wreken, schenkt voldoening. [...] Wij zijn ook niet bang voor de dood. Integendeel. Je gaat toch een keer dood.”

De website waarop de dood van de man wordt gemeld, is momenteel slecht toegankelijk, waarschijnlijk door de hoeveelheid bezoekers.

AIVD BEZORGD OVER JIHADGANGERS DIE WEER TERUGKEREN

Er zijn inmiddels zo’n honderd Nederlandse moslimjongeren naar Syrië gegaan om mee te vechten tegen de Syrische president Assad. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verhoogde in maart het dreigingsniveau in Nederland naar ‘substantieel’, het op een na hoogste van vier dreigingsniveaus. Dat is onder andere omdat de dienst zich zorgen maakt over jongeren die getraind en met geweldservaring uit de conflicthaarden terugkeren.

Eind oktober werden voor het eerst twee Nederlandse jihadgangers veroordeeld omdat ze mee wilden doen aan de jihad in Syrië. Ze werden veroordeeld voor het voorbereiden van ernstige misdrijven.