Zeilende legende Scheidt (40) meldt zich voor Rio 2016

Na acht jaar afwezigheid wint de Braziliaan Robert Scheidt zijn negende WK in de Laser.

Hij is de veertig al gepasseerd, maar de tijd, de wind en het zoute water krijgen maar geen vat op Robert Scheidt. Nog één keer wil hij het oude lijf aanspreken voor een laatste kunststukje, als kroon op zijn indrukwekkende oeuvre: de Spelen van Rio (2016).

De Braziliaanse zeiler, een levende legende in zijn geboorteland, flikte het gisteren in de warme wateren van Oman voor de negende keer in zijn carrière: wereldkampioen in de Laserklasse. De veteraan, geboren in São Paulo, vierde zijn zoveelste gouden medaille met het hijsen van de Braziliaanse vlag terwijl hij met zijn eenmansbootje over de finish gleed. Als het aan hem ligt beginnen de Spelen van Rio vandaag nog.

Robert Scheidt: met twee gouden, twee zilveren en een bronzen medaille op vijf Olympische Spelen één van de meest succesvolle Braziliaanse sporters ooit, en de beste Laser-zeiler uit de geschiedenis.

Die loopbaan begon op het water van de Guarapiranga Dam bij São Paulo, waar zijn vader hem als negenjarig jochie in een bootje zette. Hij bleek zo’n natuurtalent dat hij zijn andere liefde, tennis, op een zijspoor zette.

Zijn eerste wereldtitel bij de senioren haalde hij in 1995, op Tenerife. Een jaar later volgde zijn tweede titel in Kaapstad, gevolgd door olympisch goud in Atlanta. Zelden heerste een zeiler meer dan Scheidt in de Laserklasse: acht wereldtitels, olympisch zilver (Sydney 2000) en nog eens goud (Athene 2004), voordat hij in 2006 overstapte naar een andere boot, de Star, samen met zijn landgenoot Bruno Prada.

Scheidt ging in zijn nieuwe boot gewoon verder waar hij was gebleven, won opnieuw drie wereldtitels, olympisch zilver in Beijing (2008) en brons in Londen (2012).

Maar hoe veel succes hij al behaalde op de wereldzeeën, het goud van afgelopen weekeinde in Oman was zelfs voor Scheidt een speciale medaille, na acht jaar afwezigheid in de zeer competitieve Laserklasse. Hij werd gedwongen terug te keren in zijn oude boot omdat de Star niet meer voorkomt in de plannen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en voor de Spelen van Rio van het programma werd geschrapt.

Scheidt begon als nummer 71 op de wereldranglijst aan het WK in Oman; maar de automatismen waren direct weer terug voor de kust van Mussanah Sports City. „Dit voelt specialer dan alle andere wereldtitels die ik in de Laser heb gewonnen”, zei een geëmotioneerde Scheidt na de medaillerace, waarin hij zijn Cypriotische concurrent Pavlos Kontides en Rutger van Schaardenburg voor bleef. De Nederlander kwam uiteindelijk net tekort voor een podiumplaats: hij eindigde als vierde, hoewel hij evenveel punten haalde als de winnaar van het brons, de Duitser Phillip Buhl.

„Ik zit in een andere fase van mijn leven”, zei Scheidt. „Ik ben nu vader, en ik ben al die jaren weg geweest uit de Laser. Dat maakt het zo bijzonder. Ik wist niet wat ik moest verwachten toen ik terugkwam, maar een wereldtitel na zeven zware dagen betekent veel voor me.”

Scheidt is zich ervan bewust dat de Spelen van Rio nog ver weg zijn. „Ik moet nog zien hoe mijn lijf het houdt in de komende jaren, maar ik wil mijn carrière absoluut afsluiten tijdens de Spelen van Rio.”

    • Rob Schoof