Vettel pakt in slotrace nog maar een record

Sebastian Vettel heeft gisteren ook de Grand Prix van Brazilië gewonnen, de laatste van het Formule 1-seizoen.

De Duitse wereldkampioen moest op het circuit van Interlagos alleen landgenoot Nico Rosberg in de eerste ronde even voor zich dulden. Bij zijn negende achtereenvolgende overwinning kreeg Vettel Red Bull-ploeggenoot Mark Webber en Ferrari-coureur Fernando Alonso naast zich op het podium. Webber reed zijn 217de en laatste race in de Formule 1.

Vettel (26) bleef dit seizoen record na record breken. De Duitser is nu de eerste coureur met negen achtereenvolgende overwinningen in één seizoen. De Italiaan Alberto Ascari won in 1952-1953 ook negen races op rij, maar die reeks besloeg twee verschillende seizoenen.

Vettels overwinning, de 39ste uit zijn loopbaan en zijn tweede op Braziliaanse bodem, betekende ook een evenaring van het record van zijn landgenoot Michael Schumacher, die in 2004 dertien overwinningen boekte in zijn Ferrari.

Vettel was al bij de Grand Prix van India tot wereldkampioen gekroond. Daarmee werd hij de jongste autocoureur die vier wereldtitels in de Formule 1 op zijn naam schrijft.

Vettel startte in São Paulo vanaf poleposition, maar werd verrast door Rosberg die in zijn Mercedes een superstart had. De viervoudig wereldkampioen stelde echter orde op zaken en kwam de rest van de race niet meer in de problemen. Webber had al snel de tweede positie te pakken en gaf die niet meer uit handen.

De banden speelden ook in Brazilië weer eens een hoofdrol. In het midden van de race sneuvelde bij Valtteri Bottas (Williams) en Lewis Hamilton (Mercedes) ineens de rechterachterband. Vettel, Webber en Alonso doken daarop naar binnen om nieuwe banden te halen.

Giedo van der Garde reed een weinig opvallende race. De Nederlandse Caterham-rijder finishte als achttiende. Daarmee deed Van der Garde het wel beter dan zijn Franse ploeggenoot Charles Pic, die uitviel.