Van der Haar toch tevreden naar de zon

Natuurlijk dacht Lars van der Haar gisteren dat hij ging winnen, in de finale van de Superprestige veldrit in Gieten. Pas 22 jaar, tweedejaarsprof, samen op kop met de Belgische topper Niels Albert. Maar overtuigd van eigen mogelijkheden. Een eindsprint tegen Albert? Dat moest kunnen. Tot hij de tweevoudig wereldkampioen bovenop de laatste zandhoop moest laten gaan. Tweede.

Excuses wilde Van der Haar na afloop niet zoeken. „Niels liep als een malle omhoog”, sprak hij voor de microfoon van het Belgische Sport Vier. „Ik had moeite om te volgen.” Op waarde geklopt? „Ik sprong boven op mijn fiets, dat ging nog goed. Maar bij de vierde pedaalslag schoot ik uit de pedaal en meteen vloog mijn ketting op het binnenblad. Toen was ik af.”

Botte pech dus. En zaterdag was het om de wereldbeker in het Belgische Koksijde ook al net mis gegaan. Attent voorin, maar in de finale zat zijn schoen los. Tiende. Ook hier won Albert. „Hij lijkt net een auto die naar de volgende versnelling schakelt”, sprak Van der Haar met respect.

Ontevreden kon de Nederlandse kampioen niet zijn. Nog altijd leidt hij in de strijd om de wereldbeker, na twee zeges eerder dit seizoen. Hij zet Nederland weer op de kaart in het veldrijden, is vanavond genomineerd bij de verkiezing van ‘Renner van het jaar’. Na zijn tweede plaats in Gieten neemt hij een korte pauze op Mallorca. „Even lekker naar de zon. Fietsen, eten, slapen. De batterij opladen.”