Van der Laan zet zich in voor opvang en terugkeer van asielzoekers

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.
Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan. Foto ANP/Martijn Beekman.

De gemeente Amsterdam gaat zich actief bemoeien met de opvang én de terugkeer van de demonstratieve asielzoekers die sinds meer dan een jaar zichtbaar op verschillende plekken in de stad verblijven. Dat blijkt uit een interview met burgemeester Eberhard van der Laan vanmiddag in NRC Handelsblad.

De gemeente biedt 159 asielzoekers voor de komende zes maanden opvang in een voormalige gevangenis (“ze verblijven in cellen, maar de deur gaat niet op slot”, aldus Van der Laan). De burgemeester zegt daarnaast dat hij diplomaten uit landen waar de betrokken asielzoekers vandaan komen, actief gaat benaderen voor hulp bij hun terugkeer. Van der Laan:

“Als burgemeester van Amsterdam ontvang ik regelmatig consuls en ambassadeurs van Afrikaanse landen. Dat vinden die diplomaten leuk. Maar de volgende keer dat ze komen heb ik wat te bespreken. Deze landen doen vaak moeilijk als het gaat om het toelaten van gevluchte landgenoten die willen terugkeren.

Nu zal ik van de gelegenheid gebruik maken om niet alleen een borreltje of een kopje koffie met ze te drinken, maar ook te vragen hoe dat zit met die medewerking aan de terugkeer van hun landgenoten. En ik wil boter bij de vis.”

‘Opvang bestaat uit bed, bad en brood’

De opvang bestaat uit “bed, bad en brood” in een complex van Justitie, de voormalige gevangenis aan de Havenstraat. In die zes maanden moet de groep van maximaal 159 mensen wel werken aan “een oplossing voor de eigen situatie”. En, zoals de burgemeester schrijft: “De oplossing zal in veel gevallen bestaan uit werken aan terugkeer”.

De vluchtelingen moeten nog ja of nee zeggen, maar het jongste aanbod is een tegemoetkoming ten opzichte van eerdere voorstellen van Van der Laan, en ook van de kant van Teeven. In april schreef Van der Laan nog aan de raad dat “van gemeentelijke opvang van ‘de groep als geheel’ geen sprake zal zijn”. Van der Laan heeft deze mening bijgesteld. Over de reden hiervan zegt de burgemeester vandaag in de krant het volgende:

“Wat ik in het afgelopen jaar heb geleerd, is dat de ongedocumenteerden – laat ik hen zo maar even noemen – zolang zij op straat moeten overleven, niet in de juiste stemming zijn om rustig na te denken over hun toekomst en hun terugkeer. Daarom moet je die rust voor ze creëren met stabiele opvang.”

‘Geen nieuwe ultieme oplossing eind mei’

Het aantal van 159 is volgens Van der Laan “niet onderhandelbaar”. Eind mei komt er dus geen nieuwe “ultieme” oplossing voor weer een grotere groep. Van der Laan:

“Zes maanden = zes maanden. 159 = 159. En opvang = géén nieuw asielbeleid. Overigens is die groep van 159 al niet meer volledig intact. Sommigen van hen hebben een verblijfsvergunning gekregen. Yunes, een van de woordvoerders van het eerste uur, is een van de gelukkigen. Een aantal is door geëmigreerd.”