Twee Zweedse journalisten ontvoerd in Syrië

Dit zouden de twee ontvoerde Zweedse journalisten zijn: Magnus Falkehed en Niclas Hammarström.
Dit zouden de twee ontvoerde Zweedse journalisten zijn: Magnus Falkehed en Niclas Hammarström. Screenshot van www.dn.se

Twee Zweedse journalisten zijn afgelopen zaterdag in Syrië ontvoerd toen ze probeerden het land te verlaten. Dat heeft het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken in Stockholm vandaag volgens persbureau AP meegedeeld.

Zweedse diplomaten in Beiroet proberen te achterhalen door wie de twee zijn ontvoerd. Het ministerie maakte de namen van de journalisten niet bekend, maar volgens de Zweedse krant Dagens Nyheter gaat het om zijn Parijse correspondent Magnus Falkehed en de freelance fotograaf Niclas Hammarstrom.

Volgens persorganisaties is Syrië in de afgelopen twee jaar het gevaarlijkste land ter wereld voor journalisten geworden, en zijn ontvoeringen een groot risico geworden. Volgens het in New York gevestigde Committee to Protect Journalists worden op dit moment zeker dertig journalisten vastgehouden in Syrië en zijn er sinds het begin van de burgeroorlog in het land in 2011 al 52 om het leven gekomen. Zeker 24 journalisten zijn ontvoerd maar ondertussen veilig teruggekomen.

Jihadistische rebellengroepen zitten vaak achter ontvoeringen, maar milities die door de Syrische regering worden gesteund, criminele bendes of rebellen van het Vrije Syrische Leger zijn ook wel eens bij ontvoeringen in het gebied betrokken. De meeste ontvoeringen sinds deze zomer vonden plaats in noordelijk en oostelijk Syrië, waar aan Al Qaeda verbonden groeperingen zitten.

    • Anouk van Kampen