Thaise premier kondigt noodwet af in Bangkok na hevige protesten

Bij een demonstratie in de buurt van het kantoor van de premier kwam het wel tot schermutselingen tussen demonstranten en de politie.
Bij een demonstratie in de buurt van het kantoor van de premier kwam het wel tot schermutselingen tussen demonstranten en de politie. Foto Reuters / Kerek Wongsa

De Thaise premier Yingluck Shinawatra heeft een speciale noodwet afgekondigd in grote delen van Bangkok en omgeving. Dat meldt persbureau AP. Ze doet dat in reactie op de steeds verder uitbreidende protesten in de Thaise hoofdstad tegen haar regering.

Sinds gisteren protesteren duizenden demonstranten voor het aftreden van Shinawatra en haar regering. De betogers bezetten vandaag gebouwen van de ministeries van Financiën en van Buitenlandse Zaken. Shinawatra waarschuwde vanmiddag in een televisietoespraak dat door de bezetting van de regeringsgebouwen de stabiliteit van het land wordt bedreigd. Ze heeft ambtenaren aangespoord ondanks de protesten door te blijven werken.

Door instelling van de noodwet kan de regering nu wegen afzetten, een avondklok instellen, de beweging van demonstranten inperken en sneller ingrijpen als betogingen uit de hand lopen. Shinawatra gaf echter aan geen geweld te zullen gebruiken tegen de demonstranten die de regeringsgebouwen bezetten.

Demonstranten willen vertrek Shinawatra

De demonstranten willen dat Shinawatra aftreedt, omdat beweerd wordt dat haar regering gecontroleerd wordt door haar oudere broer, de afgezette voormalig leider Thaksin Shinawatra. Gisteren demonstreerden al zo’n 100.000 mensen. Het was een van de grootste demonstraties in het land van de laatste jaren.

Bij elkaar waren vandaag opnieuw tienduizenden demonstranten op de been op dertien plekken in Bangkok, en op sommige plekken kwam het verkeer volledig vast te staan. Scholen langs de route zijn gesloten en de politie is in groten getale aanwezig. Bij het hoofdbureau van politie en het hoofdkwartier van het leger is de beveiliging aangescherpt. Ook bij vijf televisiezenders die in handen van het leger of de regering zijn is de beveiliging opgeschroefd. Bij de ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken waren echter maar weinig politieagenten te bekennen.

De protestbeweging probeert door bezetting van de regeringsgebouwen de regering te verlammen door ambtenaren het werken onmogelijk te maken. Protestleider Suthep Thaugsuban, voormalig vicepremier en oppositieparlementariër, spoorde de demonstranten vandaag onder andere aan het begrotingsbureau binnen te gaan om zo druk op het bureau uit te oefenen geen regeringsprojecten meer te financieren. Wel drong hij erop aan niets kapot te maken. Een groep betogers sloot in een deel van het gebouwencomplex van het ministerie van Financiën de stroom af. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar de betogers daarna heen trokken, hebben ze beloofd niet te betreden, zei een woordvoerder van het ministerie. De politie greep niet in.

Bij een demonstratie in de buurt van het kantoor van Yingluck kwam het wel tot schermutselingen tussen demonstranten en de politie, die ver in de minderheid was. De betogers vernielden een barricade van prikkeldraad.

SINDS 2006 AL STRIJD OM MACHT

Aanhangers en tegenstanders van de voormalige premier strijden om de macht sinds hij in 2006 werd afgezet door een militaire coup. Die volgde op straatprotesten waarin hij werd beschuldigd van corruptie en minachting van de monarchie en de koning. Thaksin Shinawatra leeft sindsdien in zelfopgelegd ballingschap om een gevangenisstraf voor corruptie te voorkomen.

De afgelopen jaren was het relatief rustig in Thailand, maar vorige maand is het protest weer opgelaaid. De reden was een door de regering gesteunde amnestiewet, die ervoor zou kunnen zorgen dat Thaksin Shinawatra terug zou kunnen komen zonder de gevangenis in te moeten voor een corruptieveroordeling in 2008. De Thaise senaat heeft de wet weliswaar verworpen in een poging een eind te maken aan de betogingen, maar de protesten houden aan en de betogers hebben zich ten doel gesteld de regering ten val te brengen.

Demonstraties in het verleden waren bloedig. Gevreesd wordt dat de onvrede leidt tot nieuwe politieke instabiliteit. Velen vrezen ook voor geweld tussen anti-regeringsbetogers en aanhangers van Thaksin, die elders in Bangkok een eigen demonstratie houden. De aanhang van Thaksin, ook bekend als de Roodhemden, heeft al gezegd te blijven protesteren totdat de oppositie het protest beëindigt. In 2010 kwamen nog negentig mensen om het leven toen de achterban van Thaksin delen van het centrum van Bangkok wekenlang bezet hield.

    • Anouk van Kampen