‘Vervolging KPMG vanwege omkoping door Ballast Nedam’

KPMG-logo.
KPMG-logo. Foto ANP / Cor Mulder

Accountantskantoor KPMG hangt mogelijk strafrechtelijke vervolging boven het hoofd vanwege hun rol bij de omkoping van overheidsfunctionarissen in Saudi-Arabië door bouwbedrijf Ballast Nedam. Dat schrijft De Telegraaf vanmorgen op basis van ‘goed ingevoerde bronnen bij het Openbaar Ministerie (OM)’.

Justitie vermoedt dat KPMG betrokken was bij het ‘versluieren’ van betalingen van honderden miljoenen euro’s aan steekpenningen, waarmee grote bouwprojecten in het Midden-Oosten werden binnengehaald. Bij de praktijken zouden naast bestuurders en commissarissen van Ballast Nedam ook KPMG-accountants een actieve rol hebben gespeeld.

Het onderzoek van Justitie zou zich richten op het gebruik van valse contracten, schuilnamen, geheime betalingen via Zwitserland en het opzetten van een interne administratie om smeergeldbetalingen te kunnen registreren in de periode 1997 tot 2004.

Reacties KPMG, Ballast Nedam

Tegenover De Telegraaf heeft KPMG laten weten op de hoogte te zijn van de strafzaak. Volgens het bedrijf gaat het om een accountant die inmiddels met pensioen is. Ook Ballast Nedam zegt op de hoogte te zijn van het onderzoek, maar beperkt zich in een reactie tot de verklaring dat er geen onderzoek wordt gedaan naar de huidige bestuurders.