‘Solide races achter de grote jongens’

De Nederlandse coureur sloot zijn eerste seizoen gisteren in Brazilië af met een achttiende plaats. Vier Nederlandse experts laten hun licht schijnen over Van der Garde.

1 Olav Mol, twintig jaar commentator in de Formule 1

„Giedo heeft gedaan wat hij kon doen als debutant in de Formule 1. We weten allemaal dat zijn team, Caterham, niet de snelste auto heeft, maar beide coureurs, Giedo en Charles Pic, hebben er het maximale uitgehaald, denk ik. Bij zo’n klein team is het de kunst om een paar keer in het seizoen op te vallen. Dat heeft Giedo gedaan in Spa en Monaco, waar hij slim gokte met zijn bandenkeuze. Al met al zou ik het willen omschrijven als een zeer behoorlijk debuutjaar.”

2 Michael Bleekemolen, voormalig Formule 1-coureur

„Giedo is heel erg gegroeid dit seizoen. In het begin had hij nog wat last van de andere teams die achteraan reden, maar je ziet dat hij die nu voor blijft, net als dat hij zijn teamgenoot nu voortdurend aftroeft. Maar ik maak me wel zorgen over zijn toekomst. Er zijn nog maar weinig stoeltjes vrij voor volgend seizoen. Een zorgelijke ontwikkeling in de Formule 1 is dat Giedo niet alleen wordt afgerekend op zijn talent, maar er ook wordt gekeken hoeveel sponsorgeld hij meebrengt. Als twee coureurs met een buidel van tien miljoen euro aankloppen, dan kiest een team voor de meest talentvolle natuurlijk, maar je ziet steeds vaker dat geld het wint van talent. Ook bij de grotere Formule 1-teams zie je dat de inbreng van sponsorgeld door coureurs belangrijk wordt. Ik weet dat McGregor [de sponsor van Giedo, red.], die ook ons raceteam sponsort, druk bezig is om Giedo ook volgend seizoen in de Formule 1 te krijgen, maar dan wel tegen een redelijke prijs.”

3 Robert Doornbos, voormalig Formule 1-coureur, reed elf grands prix

„Giedo heeft zijn jongensdroom beleefd. Dat is iets wat niemand van hem kan afpakken. Ik weet als geen ander hoe hij zich heeft gevoeld. De Formule 1 is mooi om mee te maken. Maar als topsporter wil je meer. Net zoals ik van het kleine Minardi in 2005 overstapte naar Red Bull Racing en zo mee kon strijden om de WK-punten. Om een vervolg aan Giedo’s Formule 1-avontuur te geven, tellen niet alleen zijn prestaties op het circuit. Tegenwoordig telt in de Formule 1 vooral welk sponsorpakket je mee kan brengen. Giedo heeft zeker de laatste grands prix laten zien de snelste te kunnen zijn van de kleinere teams. Meer kun je ook niet verwachten van hem.”

4 Jan Lammers, voormalig Formule 1-coureur, reed 41 grands prix

„Giedo was dit seizoen heel solide. Hij heeft optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid die hem is geboden. Verder is het belangrijk dat hij veel kilometers heeft gemaakt. Het zou mij hogelijk verbazen als hij volgend seizoen niet bij een beter team, met een betere auto aan de slag gaat. Natuurlijk, alles is gerelateerd aan budgetten, maar Giedo heeft een goede achterban. Bovendien is het een prettige persoonlijkheid. Hij blijft met beide voeten op de grond. Giedo is als persoon heel stabiel, zowel bij hoogte- als dieptepunten. Zijn vaardigheid, achterban en persoonlijkheid gaan er zeker voor zorgen dat hij verder gaat komen in de toekomst.”

5 Olav Mol

„Giedo en zijn management moeten alles op alles zetten om bij dit team te blijven. Bij Caterham kan hij nog verder doorgroeien. Giedo kent de auto, kent de engineers. En we krijgen vanaf komend seizoen compleet andere regels in de Formule 1, zoals kleinere motoren met minder turbo’s. Dat wil niet zeggen dat Ferrari en Red Bull ineens achteraan rijden, maar het biedt wel kansen voor de kleinere teams. Volgend seizoen kan hij zomaar verrassen.”

    • Jan Cees Butter