‘Slaven’ in Londen hoorden bij sekte

Twee van de drie vrouwen die als slaaf zouden zijn vastgehouden in een huis in Zuid-Londen, zouden zich in eerste instantie vrijwillig bij hun overmeesteraars hebben aangesloten. Volgens de politie zouden ze „een gedeelde politieke ideologie” hebben en „in een commune” hebben geleefd.

„Op de een of andere manier kwam de commune tot een einde, en bleven de vrouwen bij de verdachten wonen”, zei zaterdag commandant Steve Rodhouse van de Metropolitan Police. Waarom dat was, is nog onduidelijk. De derde vrouw, een dertigjarige Britse, zou sinds haar geboorte zijn opgesloten, en is volgens Britse media de dochter van een van de andere slachtoffers.

De drie vrouwen – naast de Britse ook een 69-jarige Maleisische en een 57-jarige Ierse – werden vorige maand bevrijd, nadat de Ierse na het zien van een documentaire contact zocht met een hulporganisatie. Hun overmeesteraars, een echtpaar uit India en Tanzania, werden donderdag gearresteerd. Dit weekeinde bleek dat het echtpaar in de jaren zeventig ook al eens is gearresteerd, maar de Scotland Yard maakte niet bekend waarvoor.

De politie doet onderzoek op dertien adressen waar de verdachten zouden hebben gewoond met de drie vrouwen. De deelgemeente Lambeth bekijkt onderwijl hoe het kan dat sociaal werkers geen contact hadden met de drie; de jongste was leerplichtig en buren zouden de gemeente er vijftien jaar geleden op hebben gewezen dat ze niet naar school ging. De flat waar de vijf woonden, was bovendien een gemeentelijke woning.

Scotland Yard maakte zaterdag eveneens bekend dat de vrouwen alleen gered wilden worden als er niet onmiddellijk actie zou worden ondernomen tegen hun overmeesteraars. In eerste instantie wilden ze ook geen aangifte doen wegens vrijheidsberoving of mishandeling. Daarom zat er een maand tussen hun bevrijding en de arrestatie. In die tussenliggende weken deden de verdachten geen aangifte van vermissing.

    • Titia Ketelaar