Schrijver Gerrit Krol (79) overleden

Schrijver Gerrit Krol is overleden. Hij is 79 jaar oud geworden. Dat meldt zijn uitgeverij Querido. Krol was schrijver, essayist en dichter en schreef vele boeken.

Schrijver Gerrit Krol (L) op archiefbeeld uit 2001. Rechts zijn echtgenote.
Schrijver Gerrit Krol (L) op archiefbeeld uit 2001. Rechts zijn echtgenote. Foto ANP / Robert Vos

Schrijver Gerrit Krol is overleden. Dat meldt zijn uitgeverij Querido. Krol was prozaïst, essayist en dichter.

De in Groningen geboren Krol schreef meer dan vijftig romans, verhalenbundels, dichtbundels en essays.

Hij is 79 jaar geworden.

Krol kreeg voor zijn werk onder meer de Constantijn Huygensprijs, de P.C. Hooftprijs, de Multatuliprijs en de Busken Huetprijs. In 2005 ontving hij een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Zijn laatste roman, Duivelskermis, verscheen in 2007. Daarin beschrijft hij de gevolgen van de ziekte van Parkinson.

Krol studeerde wiskunde en ging tijdens zijn studie bij Shell aan de slag als computerprogrammeur. Later werkte hij voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij. In 1962 verscheen zijn romandebuut De Rokken van Joy Scheepmaker.

“Querido verliest in Gerrit Krol een scherpzinnige, tegendraadse en geestige auteur, die zijn grote liefdes - de kunst en de wetenschap - in zijn bijzondere oeuvre verenigde en vereeuwigde”, zo laat Querido-uitgever Annette Portegies weten.

Naar aanleiding van Gerrit Krols 75-ste verjaardag maakte de NOS onderstaand audioportret:

Toen Krol in 2001 de P.C. Hooftprijs ontving voor verhalend proza, publiceerde Arnon Grunberg in NRC Handelsblad een lofrede. “Bij gevoelens denken mensen aan bruine eenhoorns, een geliefde, ouders, oma, een kat, van mijn part aan een plant. Niet aan de Shell. U denkt wel aan de Shell, en dat bevalt me.”

In 2004 werd Krol door NRC Handelsblad geïnterviewd. Het gesprek ging over het in dat jaar gepubliceerde Rondo Veneziano, maar ook over zijn ziekte. Hij zei destijds:

“Het is een ziekte met een grillig verloop. ‘s Ochtends ben ik beter op dreef, ‘s middags is het niet zo best. Ik vrees dat het toeneemt. Een krant vasthouden is moeilijker dan een boek. Als ik niet oppas geef ik de krant als een prop papier door aan mijn vrouw. De verfijnde bewegingen, daar krijg ik geen vat op. Gedichten schrijven past me nu beter dan romans. Mijn boeken zijn toch, ook al vergeet ik dat weer, met schuiven, plakken en knippen tot stand gekomen. Daar heb ik tien vingers bij nodig. Ik denk dat ik dit boek net op tijd af heb.”

Gerrit Komrij nam in de laatste versie van zijn ‘Dikke Komrij’, de bloemlezing van de beste Nederlandstalige poëzie, zeven gedichten van Krol op. Een daarvan is het klassieke ‘Herkenning’:

Herkenning

Een politieman te paard
deed mij van achteren denken
aan een meisje, niet de man,
maar het paard, ik wist niet
wat het meisje ermee te maken had,
niet meer over nagedacht -
maar later ontdekte ik
wat het was - haar paardestaart.

Het digitale themakanaal Cultura24 zendt vanavond twee programma’s uit over Gerrit Krol. Om 22.15 Anatomie van een gesprek, waarin Wim Kayzer met Krol spreekt over abstracte thema’s en alledaagse zaken, en om 23.00 Zoon van een levende stad, de aflevering van Het uur van de wolf over Krol.

Krol spreek er in over de stad Groningen en de omgeving ervan; zijn vader;  zijn muze Janna Schoenmaker; zijn werk bij Shell als wetenschappelijk rekenaar; zijn verblijf voor Shell in Venezuela en in Nigeria; zijn boek met wiskundige inslag Het gemillimeterde hoofd; zijn obsessie met borsten en zijn worsteling met seksualiteit. Hieronder alvast een impressie: