‘RBS laat bedrijven expres failliet gaan’

De Britse financiële toezichthouder onderzoekt of Royal Bank of Scotland kleine, goedlopende bedrijven bewust richting faillissement dreef zodat de bank winst kon maken.

De regeringsadviseur die onderzoekt waarom het midden- en kleinbedrijf nog steeds moeite heeft leningen af te sluiten en dus te groeien, uitte die beschuldiging aan RBS dit weekend.

Lawrence Tomlinson, zelf zakenman, vroeg via LinkedIn om voorbeelden. Hij hoorde dat bedrijven die bij RBS een lening hadden, deze overgenomen zagen door herstructureringsgroep GRG van de bank. GRG beheert risicovolle leningen en zou de bedrijven extreem hogere kosten opleggen en vastgoed afwaarderen, waardoor ze leningen niet konden terugbetalen en failliet gingen. De RBS-vastgoedtak zou de panden daarna verkopen.

Het is niet ongebruikelijk dat banken probleemleningen overboeken. Maar het zou hier gaan om goedlopende bedrijven en volgens Tomlinson om „stelselmatige mishandeling” van commerciële klanten. Minister van Handel Cable noemde de beschuldigingen „zeer ernstig” en verwees de zaak door naar toezichthouder FCA.

In een verklaring zei RBS, dat nog altijd voor 82 procent in handen van de staat is, dat de bank risicovolle leningen wilde afwikkelen zodat bedrijven weer levensvatbaar zou worden. GRG zou „de meeste bedrijven met succes kunnen helpen. Maar niet alle bedrijven zijn te redden.”

Later vandaag zou RBS de resultaten publiceren van een intern onderzoek naar leningen aan mkb-bedrijven, ingesteld nadat bleek dat RBS drie op de vier bedrijven zou wegsturen. Begin deze maand concludeerde onderzoeker sir Andrew Large al dat RBS de leningenstructuur grondig moet herzien. Hij maakt zich zorgen over de rol van herstructureringstak GRG.