Puts boeit bij vlagen

None

In Europa mag hij nog wat aan zijn naamsbekendheid doen, in Amerika geldt Kevin Puts (St. Louis, 1972) als een gevestigde componist. Zijn muziek stond bij voorname orkesten op de lessenaars. Vorig jaar won hij een Pulitzer Prize voor zijn opera Silent night. Het moet gek lopen wil hij niet ook scoren aan de andere kant van de Oceaan. Als inleiding voor de Europese oren dient deze cd met koorstukken, door Conspirare onder leiding van Craig Hella Johnson, en zijn Vierde symfonie door het Baltimore Symphony Orchestra en dirigente Marin Alsop. Zijn koorstukken zijn kundig gemaakt en bij vlagen boeiend, maar in de symfonie valt hij door de mand. Het is een clichématige verklanking van een ontmoeting tussen muzikale culturen: de twee klinken door elkaar heen en komen uiteindelijk samen in een neo-mahleriaans slot. De fletse orkestklank maakt het niet beter.

Merlijn Kerkhof

    • Merlijn Kerkhof